57. Joakim Hedqvist - IFK Vänersborg

Jocke Hedqvist – en målkung av rang

Texten

Säsong efter säsong skämmer Joakim Hedqvist bort oss med sitt utpräglade målsinne.

Så har det sett ut sen bandykarriären sköt fart för sisådär 25 år sen.

– Jag har försökt att utveckla mitt skytte hela tiden, förklarar IFK-anfallaren.

Statistiken talar sitt tydliga språk.

Han har gjort mer än 800 mål i elitserien, varav 302 i IFK Vänersborg.

Hittills vill säga.

På säsongen första sju matcher har han hunnit med tio fullträffar och med det ligger han topp fem i poängligan – som vanligt.

Joakim Hedqvist växte upp i Söderhamn och även om han försökte sig på lite pingis, tennis och golf så var det ändå bandysporten som tjusade honom allra mest.

Som 15-åring gjorde han a-lagsdebut i Broberg/Söderhamn och redan i unga år visade han sig vara en utpräglad målskytt.

– Men jag har faktiskt spelat längre ner i banan. Under JVM

 i Oslo 1994 spelade jag högerhalv när vi tog hem guldet och 2006, när jag spelade med Edsbyn, blev jag defensiv mitt eftersom vi hade så många forwards. Jag blev faktiskt matchens lirare när vi vann SM-finalen mot Hammarby, berättar Jocke Hedqvist.

Åttonde säsongen

Men, tiden som defensiv bandyspelare är numera ett minne blott. Efter åren i Broberg/Söderhamn och Edsbyn kom han till Vänersborg mitt under säsongen 2011/12 och därmed är han nu inne på sin åttonde säsong i IFK-tröjan.

– När jag kom hit var det tänkt att jag skulle stanna i 3-4 månader men ödet ville annat. Så småningom skrev jag på ett tvåårskontrakt och på den vägen är det.

Tillsamman med sambon Johanna, dottern Ella och sonen Felix trivs Jocke alldeles utmärkt med livet, både på och utanför bandyisen.

Och säsong efter säsong skämmer han bort oss IFK-anhängare med sitt fina skott i allmänhet och alla sina fantastiska mål i synnerhet.

Vän av ordning undrar naturligtvis vart han fått sitt målsinne ifrån?

– I början av karriären hade jag ett bra skott från vänster, men tack vare golfen utvecklade jag även skottet från höger. Viljan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle samt hungern att avgöra jämna och täta matcher har väl också bidragit till att det blivit en del mål genom karriären.

Blivande tränare

På torsdag fyller Jocke Hedqvist 41 år men några ålderssymptom har vi då inte sett på Hälsingesonen som de facto bara missat två matcher sen han kom till Vänersborg och det var i fjol när ryggen krånglade. Han har ett tvåårskontrakt som går ut efter den här säsongen och i dagsläget har han inte bestämt något om framtiden.

– Jag tänker dock inte dra ut på tiden med ett beslut. Jag ska fundera över jul/nyår och när VM är över ska jag ha bestämt mig om framtiden.

Hur ser du på en blivande tränarkarriär så småningom?

– Jag har tagit licensen som krävs för att bli elittränare så det är väl långt ifrån omöjligt att det blir så i framtiden. Jag har redan en del förfrågningar, säger han lite hemlighetsfullt.

Där är dock inte den ständige målkungen Joakim Hedqvist än. Nu är det säsongen 2018/19 som gäller och då i första hand onsdagskvällens match mot Broberg/Söderhamn i Arena Vänersborg.

En synnerligen viktig match enligt Jocke.

– Visst är det så. Broberg är en tuff konkurrent om en slutspelsplats och därför är det jätteviktigt att vi tar tag i taktpinnen i vår hemmaborg.

Däremot säger han sig inte hysa några speciellt känslor för att det är just hans gamla lag, där hans karriär en gång startade, som kommer till Arenan.

– I det fallet ligger såväl Edsbyn som IFK Vänersborg varmast om hjärtat, försäkrar nummer 57, Joakim Hedqvist.

Text: Jerry Lindkvist

Foto: Patrik Karlsson