Jämnt och tätt mellan IFK och Gripen

Det kommer att bli en tajt match sa IFK tränaren Jesper Bryngelsson inför mötet i svenska cupen mot Gripen-Trollhättan.

Och visst blev det tajt, och det blev också stundtals tufft. När matchen väl var över så var det också tajt i målprotokollet då matchen slutade oavgjort 4–4 (2–1).

Matchen avslutades sedan med straffläggning som IFK gick segrande ur med 3–2. Om dessa straffar innebar IFK seger med 7–6, eller om straffarna enbart ska avgöra i sluttabellen om det blir lika, det kan jag för närvarande inte säga bestämt, och det var också delade meningar bland funktionärerna efter matchen. Vi får helt enkelt avvakta och se. 

Om det skulle räknas som IFK seger så vore det också helt rättvist. IFK var det bättre laget, men en stark forcering av Gripen gjorde att de hann ikapp i målprotokollet.

-VI gjorde en väldigt bra första halvlek. Sen tappade vi två spelare i paus och vi fick slita hårt på slutet, sa IFK-målvakten Kimmo Kyllönen efter matchen.

Ja både Adam Blomster och Hugo Nyman försvann i halvtidsvilan efter lättare skadekänningar, så IFK spelande andra halvan med bara två avbytare.

IFK inledde piggast i matchen. Efter drygt 20 minuter vispade Linus Hagman in 1–0 på en målvaktsretur på Adam Herou Löfs fina distansskott. Fem minuter senare satte Adam tvåan för IFK, när han återigen fick till ett bra skott lite på distans. Så långt var IFK riktigt bra.

-Vi var klart bättre i den första halvleken, och jag tycker verkligen vi har något att bygga på, menade målvakts-Kimmo.

Ilja Grachev, denna säsong i Gripen, petade in en reducering innan paus då han vispade till på en studsande boll i IFK:s försvar.

Efter paus hade William Arvidsson ett kanonläge att kvittera till 2–2, man han sköt i burgaveln. Istället för kvittering så kastade Kimmo Kyllönen bollen över hela planen och via Mikko Lukkarila, hamnade bollen hos Linus Hagman som pricksköt 3–1 till hemmalaget.

Johan Esplund reducerande senare när han på egen hand gick igenom hela hemmaförsvaret. Och bara några minuter senare trodde man att Gripen kvitterat efter en hörna då det blev en märklig situation framför IFK-målet. Många av spelarna hamnade i buren, och om bollen var över mållinjen visste ingen och inte heller domarna. Efter en stunds betänketid av domarteamet så blev det inget mål.

-Jag såg faktiskt inte om bollen var över linjen, sa Kimmo Kyllönen ärligt.

Efter allt tumult kring det eventuellt bortdömda målet stack Kalle Lempinen igenom och gjorde på egen hand 4–2 till IFK, och då var det en kvart kvar att spela av matchen.

Efter det trodde man nog att IFK skulle kunna spela av matchen mot seger. Men Gripen satte in en sista stöt samtidigt som orken tröt för hemmakillarna.  

Ilja Gracev satte en straff och sedan kvitterande William Arvidsson med matchens sista skott, och det var i den tionde tilläggsminuten.

-Onödiga mål på slutet. Men vi har svårt att få undan bollen när motståndarna trycker på, menade Kyllönen. Vi får mer prata om detta och hur vi ska klara av det, funderande han vidare.  

Efter slutsignalen var det som tidigare nämndes straffavgörande som IFK vann med 3-2. Linus Hagman, Joakim ”Kimmen” Johansson och Juho ”Lippi” Luikkonen satte IFK:s tre av tre möjliga. Medan William Arvidsson och Ilja Grachev satte Gripens två straffar, medan Victor Peterssons, som var den sista, den räddade Kimmo Kyllönen. 

Hursomhelst så var det en hygglig bandymatch för att vara i slutet på augusti. Periodvis riktigt bra spel men även perioder då det gick lite på tomgång.

-Vi var bättre än dem, och vi har helt klart nåt att bygga på, sa Kimmo Kyllönen, som också var nöjd med sin egen insats.

-Det kändes bra idag och det har känts bra under försäsongen. Det är också kul att redan nu vara igång med tävlingsmatcher, avrundade Kimmo.

Sammanfattningsvis kan vi nog vänta oss många tuffa matcher under säsongen och att mötena med Gripen kommer att bli sevärda är verkligen intrycket efter dagens match.

Nästa match för IFK i svenska cupen är hemma mot Frillesås den 9/9 kl. 15:00.

 

Text: Svante Johansson

Foto: Jorge Moreno

Svenska Cup IFK Vänersborg – Gripen