Ispremiär IFK Vänersborg

På måndagskvällen höll IFK Vänersborg sitt första ispass för säsongen. En dryg timme varade träningen för A-truppen i Arena Vänersborg inför ett hundratal åskådare.

 

Huvudtränaren Ari Holopainen är nu inne på sitt tredje år i föreningen och ser fram mot året med tillförsikt.

-Det känns verkligen bra att vara igång igen. Jag har haft ett par veckors semester då jag tagit det lugnt och renoverat huset. Har även varit ett par dagar i Finland och träffat vänner och spelat lite bandygolf bland annat så nu är jag laddad för en ny säsong. Vi har en mycket bra stämning i truppen och känslan är att det ytterligare har stärkts till denna säsong. Jag måste verkligen berömma killarna som visat stort hjärta för föreningen och tränat på jättebra hela försäsongen och verkligen bidrar till att skapa en vi känsla i gruppen. Vi har en jättebra sammanhållning som hela tiden stärks, säger Ari.

 

Till denna säsong får Ari stöd av Jesper Larsson som assisterande A-lagstränare. Jesper som tidigare varit mycket framgångsrik under sin tid som J-tränare i föreningen, med bland annat en SM-final som främsta merit.  Därmed ersätter Jesper Peter Andersson som valt att sluta efter två år vid Aris sida.

-Jag hade två mycket fina år med Peter Andersson som assisterande. Vi kom hela tiden bra överens och Peter är en duktig bandytränare och god vän till mig. Nu skall det bli inspirerande att få träna laget tillsammans med Jesper som är en ung skicklig tränare som hela tiden brinner för föreningen och hela tiden vill utveckla bandyn. Jag ser verkligen fram mot säsongen, fortsätter Ari Holopainen samtidigt som han också är lättad och glad att IFK Vänersborg efter en tids mycket jobbig ekonomisk situation kan satsa helhjärtat på det sportsliga.

-Det har varit en jobbig period för oss alla. Jag känner en stor lättnad, för det har varit stundtals mycket tufft och ovisst att inte veta riktigt vad som händer med föreningen. Nu kan vi blicka framåt mot säsongen och att vi nu tagit oss igenom denna tid kommer ytterligare stärka både oss i A-truppen och hela föreningen, det är ingen tvekan om det.

 

-Min tid i föreningen har varit positiv för mig. Jag kom in i föreningen i ett lite jobbigt läge då föreningen hade bytt ut tränare, men känslan är att vi hela tiden har tagit små steg framåt i det sportsliga. Vi har haft kontinuitet i truppen och spelarna känner väl varandra. I år får vi in Jesper Öhrlund som är en hårt jobbande lojal spelare. En åkande forward med mycket bra skott. En bra kille som definitivt kommer passa väl in i vårat lagbygge. Dessutom har vi ett flertal unga duktiga spelare från egna leden som varit med under barmarksträningen, samt skall vara med under försäsongen. De tar steg hela tiden och det är viktigt för deras utveckling att få vara med och känna på A-lagsträning. Unga lovande killar som tagit för sig på ett bra sätt.

 

Utöver att vara huvudtränare för IFK Vänersborg är det sedan några veckor tillbaka känt att Ari också skall ta över som förbundskapten för det Finska landslaget. Därmed ersätter Ari Antti Parviainen som efter många år som populär förbundskapten valt att sluta. Ari som tillhör en av Finlands allra största spelare genom tiderna, då han under många år fullständigt öste in mål i landslaget och hade stor del i Lejonens VM-guld 2004.

 

-Jag har tidigare fått förfrågan från det Finska bandyförbundet, men då har det inte passat så bra i tiden för mig. Nu är läget lite annorlunda och det är klart att det känns speciellt för mig att få bli förbundskapten. Jag har ju varit med i det Finska landslaget i över 20 år i olika former, både som spelare och även förbundskapten för U 21 och nu senast assisterande till Antti Parviainen. Det är ett hedersamt uppdrag och jag känner naturligtvis att det är en stor ära för mig att få leda  Finland. 

-Kontraktet är ännu inte påskrivet, men det är en formalitet. Vi är överens om ett två årskontrakt så nu väntar två spännande VM-turneringar i Ryssland. Jag har givetvis bra koll på de flesta av de Finska spelarna då de till vardags spelar i Svenska klubblag. Jag har dessutom mycket bra hjälp hemma i Finland av folk som har koll på spelarna där. Uppdraget som förbundskapten inkräktar inte heller på mitt huvuduppdrag som tränare för IFK Vänersborg,  vilket är viktigt att poängtera avslutar Ari Holopainen.

 

Vi vill passa på att önska Ari Holopainen all lycka till under den spännande bandysäsongen som stundar, där en viktig träningsperiod nu väntar för IFK  innan försäsongsspelet tar vid med första träningsmatch 24 Augusti mot Gripen/Trollhättan i Arenan. Dessutom såklart ett stort lycka till som Finsk förbundskapten.

 

Text: Niklas Thonander

Foto: Jorge Moreno