Inför Vetlanda ikväll

Fredag kväll tar IFK emot Vetlanda BK i den sjunde omgången av säsongens elitserie. Det är ett IFK som i onsdags mötte Broberg i Söderhamn och fick med sig en poäng hem. Samma kväll spelade Vetlanda hemma mot Hammarby och förlorade med 5-6 efter ett sent vinstmål av Christoffer Fagerström.

I tabellen har IFK åtta poäng på fjärde plats medan Vetlanda har fem poäng på tionde plats.

Vetlandas mest framgångsrika tid var på 1980- och 1990-talen. Laget spelade då sju finaler och vann tre SM-guld. På ungdomssidan har Vetlanda under många år varit mycket framgångsrikt, vilket IFKs pojk- och juniorlaghar fått känna på några gånger. Inte mindre än 17 SM-guld har hamnat hos smålänningarnas pojk- och juniorlag!

En spelare som växt upp i Vetlandas ungdomssatsning (ett SM med P18) är IFKs nyförvärv 19-årige Edvin Isaksson, närmast från Sandviken.  Han har funnit sig väl tillrätta i Vänersborg.

– Det har gått mycket bättre än vad jag kunde tro, säger Edvin. Det fungerar bra med IFK, bostad och jobb (glasmästeri i Mellerud).

Hur var matchen uppe i Söderhamn?

–  Det var tufft och andra halvlek blev väl inte lika bra som vi tänkt oss. Det blev många utvisningar, men det var ändå starkt att få med sig en poäng.

Resan till och från Söderhamn var också jobbig, tycker Edvin.

– Vi kom hem vid fyratiden. Sedan gäller det att sova, äta och ladda batterierna.

Edvin Isaksson, som är väl bekant med de yngre spelarna i Vetlanda, tror att IFK har goda chanser att vinna fredagsmatchen.

– Vi har ett grymt bra försvarsspel att utgå från och vi skall få till några mål också.

I Vetlandas trupp finns två spelare som har erfarenheter från IFK. Den ene är mittfältaren Patrik Johansson, som var i Vänersborg 2007/08. Den andre är målvakten David Borvall, som representerade IFK två säsonger 2015/17.

Den mest kände i dagens Vetlandalag är Joakim Andersson, som alltid tillhör toppskiktet i poängligan. Efter en utflykt till Villa Lidköping återvände han i år till Vetlanda.

IFK hade en mycket tuff match i Söderhamn. Laget drabbades av åtta utvisningar och fick tre straffar mot sig. Att två dagar senare möta Vetlanda blir en ny svår uppgift, men årets IFK har hittills visat starkt försvarsspel och kämpatakter som ger anledning till optimism.

IFK Vänersborg ställer upp med ordinarie manskap med undantag av Markus Kumpuoja som fortfarande står på skadelistan, Hugo Andersson kommer att gå in och Samuel Baatz får vila denna match.

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: Jorge Moreno