Inför Vetlanda borta

Dags för säsongens första returmöte när IFK Vänersborg åker ner till småländska Vetlanda för onsdagsmatch.

Första mötet lagen emellan i Arena Vänersborg för några omgångar sedan slutade som bekant 3-3 efter att det sett ut som att hemmalaget skulle behålla båda poängen i Vänersborg efter ett sent 3-1-mål av Adam Herou Löf, men lite snöpligt fick se Vetlanda både reducera och kvittera efter två lite slumpartade mål under matchens sista tio minuter. 

— Vi kom väl inte riktigt upp i nivå, vi hade lite svårt att hitta energin i den matchen så vi är revanschsugna, säger Robin Lundqvist till hemsidan. 

Motståndarna Vetlanda BK har sedan matchen i Vänersborg hunnit spela fyra matcher där man följde upp med att vinna med Västerås SK, men har efter det tre raka förluster mot AIK, IFK Motala och Villa Lidköping. Försvarsspelet har varit bekymmersamt för smålänningarna den här säsongen, 71 insläppta mål är mest av alla lag i elitserien i vinter. Som en jämförelse är IFK Vänersborg med sina 21 insläppta mål bäst av alla lag på att försvara sig hittills den här säsongen.

Noterbart är också att det är två av elitseriens mest opolerade lag som ställs mot varandra, där IFK Vänersborg ligger i botten av fair play-ligan med 340 utvisningsminuter och Vetlanda trea från slutet med 300 minuter. Tittar man istället på hörnstatistiken är förhållandet det omvända, där ligger båda lagen i topp; Vänersborg etta med mål på 16% av sina hörnor och Vetlanda tvåa med 14%. Poängkungen i Vetlanda är föga förvånande Joakim Andersson med 15 poäng (12+3) och i IFK Vänersborg är det Ilja Grachev med 15 poäng (9+6). Joakim och Vetlanda har dock två matcher fler spelade än Ilja och Vänersborg.

I Vetlanda talar mycket för att mittfältsmotorn Pontus Blomberg kommer tillbaka i laget efter att ha missat senaste matchen pga förkylning. Även lagkaptenen Philip Lennartsson kan vara tillbaka på isen efter att även han ha stått över den senaste matchen med symptom på en lättare hjärnskakning. I IFK Vänersborg saknas Markus Kumpuoja alltjämt ett tag till på grund av sin käkskada.

Matchen har avslag onsdag kl 19.00 och kan ses på Sportbladet Play.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson