Inför Sirius borta

Dags att flytta ut igen för IFK.

De är inte så många nuförtiden, utematcherna i elitserien. Efter att Tellus och AIK flyttat inomhus så spelar IFK Vänersborg bara max fem utematcher den här säsongen och snart har man avverkat hälften efter bara tre omgångar av elitserien. På onsdagskvällen är det nämligen dags för bortamatch på Studenternas i Uppsala med IK Sirius som hemmalag. Ett Sirius som varit på frammarsch de senaste säsongerna men fick se sig passerade av just IFK Vänersborg i sista omgången förra säsongen, när IFK lyckades vinna på Studenternas och undvika det nedflyttningskval som Sirius sedan med nöd och näppe kom levande ur.

Fyra IFK:are med Siriusförflutet
Sirius har till årets säsongen lyckats hålla laget relativt intakt, man har tappat målvakten Erik Persson till Bollnäs, liberon och lagkaptenen Viktor Lundberg till Sandviken och så Markus Kumpuoja till IFK Vänersborg. Markus är inte den ende IFK:aren med ett förflutet i Sirius; det har även Kimmo Kyllönen, Jakob Jenefeldt och Ilja Grachev. Nya spelare in i Sirius den här säsongen är bland annat Matteus Liw från Edsbyn, Sune Gustafsson från Villa och Ted Bergström från Hammarby.

Resultaten har varit fina under försäsongen för Uppsalagänget som stundtals imponerat med kreativt offensivt spel, inte sällan anförda av nye lagkaptenen och poängkungen på mittfältet, Teemu Määttä. Laget har hunnit med att spela två matcher i elitserien den här säsongen precis som IFK, där det blev knappt förlust mot Sandviken hemma (4-5) och seger med 6-3 borta mot Broberg i en match där Broberg hade ledningen med 3-1 med en halvtimme kvar att spela, men Sirius vände matchen genom fyra mål på tio minuter mellan minut 60 och 70 och säkrade segern. Skyttekungen Jimi Heinonen stod för ett hattrick i den matchen, och med två mål i premiären mot SAIK står han på fem gjorda mål hittills. En spelare att se upp med för IFK-försvaret.

”Aldrig lätt att möta Sirius”
Matchen kommer som nämnts ovan spelas utomhus på Studenternas och väderleksrapporten skvallrar om liknande förutsättningar som i IFK:s premiärmatch mot Motala, som man ju vann med 3-1 efter en riktig kämpainsats. Något liknande lär krävas även den här gången för ett IFK Vänersborg som är revanschsugna efter förlusten mot Sandviken senast.

— Laget är missnöjda efter matchen mot SAIK, vi tycker inte att vi var så långt efter SAIK. Tyvärr så missade vi några målchanser när vi hade tryck på SAIK, säger tränare Ari Holopainen som ser framför sig en tuff bortamatch i Uppsala.

— Det är aldrig lätt att möta Sirius borta så det vill till att alla ger 100%, avslutar Ari.

Hel och frisk IFK-trupp
I truppen finns inga skador eller sjukdomar att rapportera utan laget som åker upp till Uppsala ser i dagsläget ut att vara detsamma som spelade mot Sandviken sist, vilket betyder att Lukas Forsström tar platsen som junioravbytare den här gången och att det i övrigt är ordinarie lag som skrinnar ut på isen kl 19.00 på onsdagskvällen.

Matchen kan du som vanligt se via Sportbladet Play där du antingen kan köpa engångsbiljett till just den här matchen för 139 kr eller teckna ett grundseriekort som ger dig tillgång till alla matcher med alla lag under elitseriens grundserie. Det kostar 1299 kr och väljer du då att uppge IFK Vänersborg som ditt favoritlag går 100 kr tillbaka till klubben.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno