Inför seriepremiären IFK – Edsbyn

Ari Holopainen


Då är det äntligen dags för elitseriepremiär och IFK inleder säsongen mot allra tuffaste motstånd när svenska mästaren Edsbyn kommer på besök. Det är en del nytt i IFK denna säsong och framförallt så har klubben en ny huvudtränare i Ari Holopainen. Ari som är en tidigare favorit i klubben då han i början av 2000-talet spelade två säsonger för IFK, och gjorde massor med mål.

-Det ska bli väldigt roligt, och det känns lite som att komma hem igen. Förutom Lidköping så är det Vänersborg som känns som hemma för mig i Sverige.

Ari kommer ju närmast från tränarjobbet i Gripen ifjol, och dessförinnan tränade han Kungälv. Nu är det IFK som gäller och förhoppningsvis ett lag lite högre upp i tabellen än de föregående lagen.

-Det är en utmaning att komma till en ny förening. Att hitta sin position, och lära känna personerna, men sakta och säkert har jag kommit in i det. Skillnaden mot tidigare klubbar är att det är bättre resurser och förutsättningar här i Vänersborg. Men det tänker man inte på när man är på isen för då är det bandyboll, träning och matcher som gäller, säger Ari, som tycker satt försäsongen har varit som han väntade sig.

– Jag tycker det gått ungefär som jag förväntat mig. Hur mycket man än planerar och tränar på olika saker så är det ju klart att man också vill vinna matcher, och det har vi inte gjort tillräckligt. Men vi börjar hitta det viktigaste i vårt spel och i våra prestationer. Vi är långt ifrån färdiga men vi börjar hitta en linje i vårt spel, och de sista träningsmatcherna har vi gjort det riktigt bra även om vi inte har fått resultaten med oss, menar Ari, som utvecklar sin bandyfilosofi vidare:

-Den är enkel, jag vill att vi ska kunna styra spelet både när vi har bollen och när vi inte har den. Vi ska inte bara backa hem och stå och vänta utan kunna styra och veta var motståndarna kommer. Det är denna process vi kämpar och brottas med varje dag och jag tycker vi är på rätt väg.

Resultatmässigt för IFK har det ju handlat om slutspel och sedan har man blivit utslagna i kvarten de senaste fem åren, och frågan är vad Ari och laget har för målbild inför årets säsong.

-Rent sportsligt har vi alla sagt att det är slutspel som gäller, dit ska vi ta oss på ett eller annat sätt. Men vi har många delmål på vägen. Vi ska hitta tryggheten i vårt spel och vi ska trivas tillsammans. Jag vet att det låter klyschigt med det är oerhört viktiga saker om man ska utvecklas.

Ifjol var det rysk prägel på IFK och detta har nu bytts så att årets IFK har en mer finsk touch. Förutom Ari, så har de finska landslagsspelarna Kimmo Kyllönen och Juho Liukkonen tillkommit, och sedan tidigare fanns ju även Mikko Lukkarila i klubben.

-Det får vi se i slutändan vad blir för skillnad, skrattar Ari. Det viktigaste för mig är att hitta en harmoni och tycka att det roligt att spela bandy och det är också det enda sättet att utvecklas i det långa loppet. Det ska vara hårt och tufft men det ska alltid vara roligt att komma till träningarna.

Ari som sedan ett par månader tillbaka har flyttat med familjen från Lidköping och bor numera utanför Sjuntorp. Man undrar ju om det kanske rent av är omöjligt att bo i Lidköping när man är tränare i Vänersborg?

-Nejdå inte alls säger han med ett skratt. Min fru har fått jobb i Lilla Edet, så det passade bra just nu att flytta. Vi får se vad som händer i framtiden.

Ari Holopainen pratar mycket om laget, och att det är det viktigaste för att få till en helhet. Vi undrar dock såklart om det finns någon spelare som han tror kommer att sticka ut lite extra i år?

-Återigen så är det hela laget som måste utvecklas och ta steg, och jag vill egentligen inte framhålla någon före nån annan. Men det är klart att jag hoppas på våra yngre spelare som Robin Öhrlund och Olle Berglund. De har tagit stora kliv i år och de kommer att bli viktiga för oss. Även vår målvakt Kimmo Kyllönen är viktig, och jag tror han kan bli lite av en publikfavorit i Arenan.

Kan vi förvänta oss någon överraskning från IFK i år?

-Det kan jag inte svara på just nu, men jag hoppas såklart att det blir några positiva överraskningar under året. Min förhoppning är i alla fall att vi ska få till ett stabilt spel och prestera jämnare under säsongen. Vi måste höja vår lägstanivå och kan vi det så kommer vi att kunna bråka med de flesta lagen i serien.

Förhoppningsvis så kommer IFK att ”bråka” rejält med Edsbyn redan i premiären imorgon.

 

Text: Svante Johansson