Inför matchen mot Motala

Fredag kl 18 är det dags för IFK att möta kamratföreningen från Motala. Vänersborgarna kommer närmast från en förlustmatch uppe i Edsbyn, medan östgötarna efter en kämpamatch vann hemma mot Bollnäs med 4-3.

I Motalas vinstmatch gjordes samtliga hemmamål av finländare: Aleksi Seppänen (2), Kasper Hirvonen och Elias Gillgren. IFK:s målvakt Kimmo Kyllönen torde vara väl bekant med dem alla och kan förhoppningsvis hindra en upprepning av de tre finländarnas målhunger.

Meste målgörare i Motala är Philip Florén, som med 22 gjorda mål ligger högt upp i elitseriens skytteliga. Vänersborgs ”nye” skyttekung Emil Viklund har på de tre senaste matcherna gjort åtta mål och totalt 14 mål.

För Motalas del har årets seriespel gett blandade resultat. Med 16 matcher spelade ligger laget på sjunde plats med 14 poäng. IFK ligger på femte plats med 16 poäng efter 14 matcher och har dessutom en klart bättre målskillnad än fredagens motståndare.

Historiskt har Motala lyckats bättre än IFK. Östgötarna hade sin storhetsperiod i slutet av 1980-talet med ett par finaler och blev svenska mästare 1987 efter en dramatisk match mot det då mest framgångsrika laget Boltic. Efter den matchen har det varit nedgångar och uppgångar för Motala. Det har blivit några år utan elitseriespel, men laget har nu varit i den högsta divisionen sedan säsongen 2017-18.

När IFK den 14 november förra året gästade Motala vann vänersborgarna med 3-1 efter två hörnmål av Joakim Johansson och Ilja Grachev. Det tredje målet gjordes av Robin Lundqvist.

IFK Vänersborg mönstrar ordinarie lag förutom Marcus Kumpoja som fortfarande är sjukskriven, vi hoppas att vi snart kan hälsa honom välkommen in på isen igen.

 

Text: Jan-Erik Ehne

Foto: Patrik Karlsson