Inför matchen mot Hammarby Bandy 

Bajen på fredagsbesök i Arenan.

Det är ett Hammarby med problem som kommer till Arena Vänersborg för match mot IFK fredag kl 18. Senaste matchen slutade 3-5 hemma mot Sirius och dessförinnan blev det förlust borta med 6-1 mot Motala. I den haltande tabellen ligger Hammarby på nionde plats (12 poäng) med en mer match spelad än IFK, som återfinns på femte plats (14 poäng).

Hammarbys problem orsakas främst av att tre meriterade spelare är långtidsskadade. Lagkaptenen David Pizzoni och vice lagkaptenen Robert Sundin är borta liksom ryske landslagsmannen Alexander Egorychev.

Det finns Vänersborgsanknytningar i dagens Hammarby. Tränarduo är Carl Malm och Stefan Karlsson, båda har tidigare ingått i IFK:s tränarstab. Christoffer Fagerström är den tredje Vänersborgsanknytningen. Med Pizzoni och Sundin skadade har Christoffer fått överta kaptensbindeln.

På Hammarby Bandys hemsida har de båda tränarna uttalat sig om lagets nuvarande problem.

Stefan Karlsson: ”Vi blir ängsliga väldigt enkelt just nu och då frångår vi vårt koncept.”

Carl Malm: ”Vi har inte haft kraft att forcera de sista 20 i matcherna.”

Vad finns det för quick fix till matchen mot IFK Vänersborg?

Carl Malm: ”Vi behöver göra åkningar som gör varandra bättre. Vi behöver skapa energi som spiller över på lagkamraterna.”

Stefan Karlsson: ”Vi behöver spela smartare.”

Hammarby möter ett IFK som förhoppningsvis fick mycket energi med sig från bortamatchen mot Frillesås på Trettondagen. I snövädret lyckades IFK avgöra matchen i slutet när Emil Viklund slog in sitt tredje mål till 5-4. I den första halvleken lyckades Emil göra två mål inom en minut(!) och kvittera underläget 0-2 till 2-2.

Tidigare under säsongen möttes Hammarby och IFK i Stockholm och den matchen slutade 3-3. 

Hammarbys främste målgörare är Kasper Milerud, 14 mål, samt Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg, båda 9 mål. IFK:s interna skytteliga toppas av Emil Viklund, 10 mål, och Ilja Grachev, 9 mål.

Hörnstatistiken för de båda lagen är intressant att se. Enligt den är IFK dubbelt så bra som Hammarby på att göra mål på hörnor, 14 procent mot 7 procent.

IFK Vänersborg ställer upp med ordinarie manskap med undantag av Markus Kumpuoja som fortfarande står på skadelistan.

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: Mikael Larsson