Inför kvartsfinal 1

IFK Vänersborg inleder slutspelet i Edsbyn.

Efter en väl genomförd serie är IFK Vänersborg framme vid det som är säsongens höjdpunkt – slutspelet. Efter att inget lag velat välja IFK som sin kvartsfinalmotståndare så blev det till slut tabellfyran Edsbyn som blev motståndare. Låt inte deras fjärdeplats i grundserien lura er dock – Edsbyn och slutspel har varit en dödlig kombination nästan hela 2000-talet. Förra säsongen vann man såväl kvartsfinal som semifinal med 3-0 i matcher och vann även finalen mot Villa Lidköping. Totalt har laget åtta SM-guld under 2000-talet, och tre guld de senaste fyra säsongerna.

Mängder av SM-guld
Mycket av det kan tillskrivas rutinen som finns i laget. Fyra spelare i dagens Edsbyn har varit med och spelat hem alla åtta guld under 2000-talet; Hans Andersson, Daniel Burvall Jonsson, Jonas Edling och Anders Svensson. Idag utgör de dock mer stomme än spets hos hälsingarna, där det nuförtiden framförallt är genombrottsspelare Simon Jansson och kanonskytten Oskar Wikblad som står för poängproduktionen framåt.

IFK Vänersborg och Edsbyn brukar vara duktiga på att undvika varandra i slutspel, enda gången man stött på varandra var i kvartsfinalerna 2009 då Edsbyn vann med 2-0 i matcher (kvartsfinalerna spelades bäst av tre). Troligtvis beror det på att det ofta varit ganska jämna matcher mellan lagen. Så även den här säsongen, där Edsbyn vann med 4-1 i en jämn match i Edsbyn och 3-2 i Vänersborg, i en match där IFK länge hade ledningen.

Hur ska man stoppa Jansson?
En nyckel för IFK blir att hitta sätt att stoppa Simon Jansson. Köpingssonen har varit bäst på isen i lagens båda möten den här säsongen och stått för matchavgörande mål och prestationer båda gångerna. Vidare bör man inte låta Edsbyn skjuta alltför ostört då laget har en ruskig bredd på skytte.

Efter idel jämna matcher mot topplagen den här säsongen kan IFK Vänersborg gå in i slutspelet med en bra känsla och när man möter regerande svenska mästarna har man inte heller någonting att förlora. 
— Vi kan spela avslappnat, det är ingen som har trott på oss hela säsongen så det är Edsbyn som har pressen på sig, säger Ari Holopainen. Som precis som hela laget ser fram emot att slutspelet drar igång:

— Vi tycker det är jäkligt roligt att spela slutspel och kvartsfinal och gillar att få möta Edsbyn, det är bara positiva tankar och känslor och vi längtar till att vi får börja matchen, avslutar Ari.

Matchen har avslag kl 20.00 imorgon och kan ses på Sportbladet Play eller följas via liverapportering på Bandygrytan. Glöm inte att även köpa 50/50-lotter och fiktiva biljetter till fredagens kvartsfinal i Arena Vänersborg och stötta laget och föreningen på distans.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno