Inför IFK:s match mot Västerås SK

För några veckor sedan inställdes IFKs match mot Västerås, VSK. Matchen spelas nu i stället på onsdag kväll. Det är förmodligen ett revanschsuget VSK som kommer till Arena Vänersborg efter två raka förluster. Först storstryk mot Sandviken och sedan – i söndags – en snöplig förlust hemma mot Vetlanda.

Västerås är historiskt sett ett av de mest meriterade lagen i bandy-Sverige. Plats nummer två i maratontabellen och 20 SM (senast 2016) vittnar om det. Mot den bakgrunden har naturligtvis den här säsongens inledning varit en stor besvikelse. I en haltande tabell ligger VSK på åttonde plats med sju poäng på sex matcher.

I Västeråstruppen finns några trotjänare: Magnus Joneby med över 500 matcher, Oscar Gröhn med över 300 matcher och Tobias Holmberg med över 200 matcher. Bäste målgörare hittills den här säsongen är Daniel Johansson.

IFK Vänersborg har haft en bättre säsonginledning än VSK, bara en förlust på sju matcher. De två senaste matcherna har slutat 3-3 (Broberg borta och Vetlanda hemma) efter ledning i båda två. Försvarsspelet har varit mycket starkt, vilket visar sig i antalet insläppta mål. Den ”tabellen” leder IFK med bara 17 insläppta mål på sju matcher.

En annan ”tabell” som IFK leder stort är den som visar hur många hörnorna som resulterar i mål. 17 procent av hörnorna har blivit mål! I den ”tabellen”, som alltså toppas av IFK, finns Västerås sist med fem procent.

Tyvärr hamnar IFK i särklassigt bottenläge när det gäller fairplay. Med föga smickrande 300 utvisningsminuter ligger IFK sämst till. Det kan jämföras med Villa som med 70 utvisningsminuter återfinns i topp. IFKs 300 minuter innebär i genomsnitt drygt fyra tiominuters utvisningar i per match.

Förra säsongens möten mellan IFK och VSK blev målrika och jämna, 5-5 och 4-4.

Förutom nr 20 Juho ”Lippi” Liukkonen så är alla tillgängliga till matchen mot Västerås.

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: Patrik Karlsson