INFÖR IFK – Vetlanda

m0a3339

Kimmo Kyllönen med mask. Foto: Måns johansson


Då är Elitserien igång och tyvärr så har den inte börjat så bra för IFK. Två raka förluster, mot Edsbyn och Kalix, och nu väntar Vetlanda hemma i Arenan på lördag eftermiddag.

-Vi gjorde det bra mot Edsbyn, men nu senast mot Kalix var det inte alls bra, säger nye IFK-målvakten Kimmo Kyllönen. Vi skapade nästan ingenting och vi blev stressade och vågade inte hålla i bollen. Vi måste upp minst en nivå när vi ska möta Vetlanda.

Kimmo Kyllönen är alltså ny för året i IFK. Kimmo som kommer från Mikkeli i Finland gör nu sin femte säsong i Sverige. Innan IFK spelade han två säsonger i Sirius, och en i vardera Kungälv och Tellus.

-Det handlade mycket om att familjen ska trivas och vi ville därför flytta till en mindre stad, och vi trivs väldigt bra i Vänersborg. Jag har fem minuter till Arenan och det är nära till det mesta här, säger Kimmo, vars familj består av sambo och en knappt ettårig dotter.

En annan orsak till Vänersborgs flytten var också att Ari Holopainen ville ha Kimmo till laget.

-Det var också viktigt att Ari ville jag skulle komma. Vi känner varandra från tiden i Kungälv och han litar på mig, det vet jag. Det är också första gången jag spelar i en klubb med hall och det är ju fantastiska förutsättningar här som gör att jag fortfarande kan utvecklas som målvakt. Även om jag börjar bli gammal så känner jag mig som en 20-åring i skallen, och jag blir bara yngre och yngre när det gäller bandy, säger Kimmo med ett skratt.

Kimmo har på sin meritlista sex VM-turneringar och han har spelat ett 60-tal landskamper. I det finska landslaget kamperar han med förre IFK-målvakten Pertti Virtanen, och jag undrar vem av dem som är förstemålvakt?

-Det får vi se, skrattar Kimmo. Han säger också att det är för bandyns skull som han är i Sverige.

-Det är så mycket högre klass på bandyn i Sverige. Även om vi inte är proffs så är vi alla fall halvproffs, och det passar bra nu när vi har en liten hemma. Barn tar mer tid än man tror, säger han med ett leende.

Kimmo har heller aldrig spelat SM-slutspel och det är något han gärna vill göra med IFK Vänersborg.

-Det skulle jag gärna göra. Och även om det börjat tufft för oss så tror jag på slutspel och vi i laget tror på slutspel. Vi visade ju mot Edsbyn att vi kan störa alla lag, och jag tror det kommer att bli en väldigt jämn och oviss elitserie i år.

Nu väntar alltså Vetlanda, och de har också inlett serien med två förluster, mot Bollnäs och Västerås. Kimmo Kyllönen tror på en riktigt jämn och tuff match.

-Det är två lag som vill ta sin första seger så det kommer att bli tufft och tight. Men det känns som att vi spelar bättre när vi möter lag som har fart, så därför tror jag Vetlanda ska passa oss. Det är tufft att förlora som vi gjort och vi är väldigt besvikna, men vi har en ändå en jättebra stämning i truppen, menar IFK-målvakten.

Vågar du tippa resultatet?

-Först och främst är det seger som gäller för oss. Varför inte med 4-2, det är ju gångbart, säger Kimmo Kyllönen som avslutning.

Vi hoppas givetvis att han har rätt, och svaret har vi strax innan klockan sju på lördag kväll.

Text: Svante Johansson

Kimmo utan mask!