INFÖR IFK – Västerås möt Juho Liukkonen

pk4495

Juho Liukkonen sätter ett hörnmål i senaste hemmamatchen mot Motala. Foto.Patrik Karlsson


FK Vänersborg hade en bra förra helg. Två segrar, mot Motala och Sirius, och det var två riktigt stabila och bra insatser från IFK:s sida. Nu väntar betydligt tuffare motstånd när Västerås kommer på besök till Arenan.

-Det kommer att bli en helt annan match än de förra helgen. Västerås har bra fart och kör mycket och det tror jag kommer att passa oss. Jag tror det kommer att bli en mycket jämn match, säger Juho Liukkonen.

Juho eller ”Lippi” som han kallas är ny för året i IFK. Han kommer från Mikkeli I Finland, och i och med flytten till Vänersborg så blir det hans andra sejour i Sverige. Tidigare har han spelat fem säsonger i Bollnäs, innan han vände hem för spel i Kamparit igen.

-Jag har spelat tre år i Finland nu och jag har känt när jag spelat i landslaget och i VM att det skulle vara kul att testa på högsta nivå igen. Så när Ari och IFK hörde av sig i våras så var det ett lätt beslut att ta och flytta till Sverige igen, och så här långt var det ett riktigt bra beslut jag tog, säger Lippi, på felfri svenska som han lärde sig under åren i Bollnäs. .

-Vi pratade engelska i början, men efter ett tag sa Bollnäs tränare Hans Åström att nu pratar vi svenska, och det var tufft tyckte jag då. Men det gick bra och det visade sig vara ett riktigt bra beslut det också, säger Juho med ett skratt, som har med sig sin sambo och hund till Sverige.

Att det redan fanns finska spelare i Vänersborg, gjorde det att beslutet var lättare att ta?

-Egentligen inte. Det var föreningen och förutsättningarna i Vänersborg som avgjorde. Jag trivs riktigt bra i Vänersborg och jag kom snabbt in laget, och förutsättningar för bandy är fantastiskt bra här. Sedan är det ju ingen nackdel att Kimmo och Mikko också finns i klubben. Jag känner dem väl och har spelat med båda.

Juho Liukkonen är känd som en fartspelare på mittfältet, med ett bra skott och han gör också en hel del mål. De senaste två hemmamatcher har han satt två mål i varje.

-Det är kul att göra mål, men det är alltid två poäng som är det viktigaste. Jag skulle väl säga att jag är en lagspelare, och det tycker jag gäller alla killarna i laget. Vi hjälper varandra till att bli bättre, och jag tycker vårt spel börjar sitta mer och mer. Framförallt har vi blivit väldigt täta i defensiven. Vi är tio man på rätt sida när vi försvarar oss. Laget före jaget är viktigt, menar Juho.

Nu väntar alltså Västerås, och Juhu Liukkonen tycker det varit skönt att få denna veckan ledig efter förra veckans tre matcher.

-Vi har vilat en del och även tränat bra, så vi är väl förbereda för Västerås. Vi ska gå för vinst såklart och vi har kravbilden klar för oss. Men vi måste vara där till 100 procent annars går det inte, och då kan man förlora mot alla lag. Å andra sidan är vi där till 100% då kan vi också slå alla lag inklusive Västerås, säger Juho ”Lippi” Liukkonen som avslutning.

Vi hoppas han har rätt och vi hoppas att IFK-supportrarna också ställer upp till 100% på fredag kväll, för då kan det bli en riktigt trevlig afton i Arenan.  Vi ses!

20 Juho Liukkonen

Text: Svante Johansson