Inför IFK Vänersborg – Västerås SK/BK, kl.19

PASSNINGEN – 18 januari – nr 94 – hämta som pdf här

3 matcher mot 3 topp-4-lag – 5 poäng. Kamraternas kurva ser onekligen god ut. Åtminstone var Broberg ett topp 4 lag innan mötet med IFK, men just nu är kampen lika tät i toppen, där det skiljer 3 poäng mellan 2:an och 6:an, som den är i botten. Vi undrar vad den avgörande skillnaden är de senaste matcherna mot tidigare, och slog en signal till den stabile liberon Martin Röing.

– Att vi har utvecklats under säsongen och nu har vi filat bort fel, kortat våra sämre perioder, vår lägsta nivå har höjts och vi har blivit bättre i försvarsspelet. Sen har våra offensiva spelare gjort det jättebra och vi har fått se fina prestationer som jag är jätteimponerad av. Det är svårt idag att göra mål i bandy för många lag spelar väldigt bra defensivt, säger Martin som först ber mig vänta lite. Han är på väg hem från en sen torsdagsträning och står i kassan på Kvantum och hävdar att han har svårt att göra två saker samtidigt. Jag tror honom inte, han kan ju både åka skridskor, hålla i en klubba, ha koll på en boll, ha koll på motståndare och medspelare – samtidigt! Nåväl…

Vad tycker du om din egen form den här säsongen?
– Det har väl känts sådär i början på säsongen, det senaste har det känts lite bättre. Men det hänger ihop med att hela laget har agerat stabilare, resultatet speglar naturligtvis hur man känner att formen är.

Du är den enda i laget som spelar med visir, hur kommer det sig?
– Jag fick en boll i ansiktet förra säsongen och bröt okbenet på flera ställen, och det var efter det som jag mer och mer började fundera på visir. Särskilt som försvarare eftersom man täcker mycket skott, rusar på hörnor och så. Jag har testat flera olika och nu tycker jag det funkar helt okej, i alla fall när man spelar inomhus.

Du spelade i Ryssland en säsong, hur var det och hur skiljer det sig mot Sverige?
Det är mer anfallsinriktad bandy, det ska alltid spelas offensivt, det finns inget annat. Jag kommer ihåg en match vi spelade mot topplaget Zorkij som vi visste vi var tvungna att försvara oss bra mot. Vi låg under med 2-1 i halvtid, och jag tyckte det var väldigt bra mot dem, men då kom presidenten in och skällde ut oss för att vi spelade för defensivt! Så det var väldigt annorlunda, men jag trivdes enormt bra det året jag var där.

Tycker du man ska spela mer av den typen av bandy här i Sverige?
– Vi vill alltid spela en bandy som publiken tycker om och då vill man ju helst se en offensiv och fartfylld bandy, men å andra sidan så vill också publiken se att vi vinner. Börjar man spela mer offensiv bandy så kanske man förlorar fler matcher på det också, så det är en svår fråga som det inte finns ett enkelt svar på tyvärr, säger Martin som trots en svår fråga fortsätter prata på.

På tal om offensiv bandy, så kan man tycka att försvarsspelare inte får lika mycket cred som de som är offensiva och gör massa mål och jag undrar om Röing tycker det känns orättvist.
– Haha, nej då. Men det är klart, hade jag fått välja hade jag helst varit en offensiv kreatör! Men viljan att vinna är större än viljan att vara en stjärna, och då får jag fortsätta försvara, skrattar Martin.

Hur mycket betyder publiken på match?
Fantastiskt mycket! Vi har en väldigt bra publik i Vänersborg som det är bra fart på gentemot andra ställen, och Älgarna gör ett jättebra jobb. Att det kommer 1500 personer mot Broberg trots tabelläget är väldigt roligt. Vi vill alltid spela för mycket publik och hoppas vi kan fortsätta spela attraktiv bandy så publiken kommer.

Vad är det bästa med sporten bandy?
Det roligaste är att se en riktigt duktig bandyspelare. En världsspelare i bandy får så mycket utrymme att visa hur skicklig den är, och man kan få se fantastiska nummer av en duktig kreatör på isen.

Och avslutningsvis, vad tror du om matchen mot Västerås?
– Vi ska fortsätta spela med samma intensitet och klokhet som tidigare och bygga på det som vi börjat med. Västerås kommer säkert ha mycket boll, men vi ska ha tålamod och försöka spela offensivt. Det kommer bli en tät match!

Läget i laget

Truppen är fri från skador och sjukdomar, så alla finns tillgängliga förutom Henric Eriksson som är avstängd p.g.a. grovt matchstraff i matchen mot Broberg.

IFK VÄNERSBORG

VÄSTERÅS SK/BK

Tisdag 18 januari – kl. 19 – Arena Vänersborg

Portarna slår upp redan kl. 17.00 och då är det öppet i Time Out, IFK-shopen och Arnes Restaurang. Bordsbokning; 0521-575727. Även baren på 2:a våningen är öppen för allmänheten från kl. 17.

För er som inte har möjlighet att se matchen live, så kan ni följa den via TTELA:s liverapportering, klicka här.