Inför Edsbyn

Dags för match mot Edsbyn.

I onsdagens bortamatch mot Bollnäs fick IFK Vänersborg en önskestart med hörnmål av Juho Liukkonen, men Bollnäs kvitterade före halvtidspaus. Resten av matchen förlorade IFK med 5-2 efter två straffmissar. Felix Callander och Emil Wiklund svarade för IFK:s mål. Förre IFK-aren Christoffer Fagerström gjorde tre av Bollnäsmålen.

Lördagens gäster i Arena Vänersborg är Edsbyn. När AIK kom till Edsbyn i tisdags trodde nog de flesta att det skulle bli en lätt match för hemmalaget. Men så blev det inte. AIK tog snabbt ledningen med 2-0 och först en bit in i andra halvlek kunde Edsbyn ta ledningen. Slutresultatet blev 4-3 till hemmalaget.

I matchen mellan Edsbyn och AIK spelade målvakterna viktiga roller och det var inte vilka målvakter som helst. Anders Svensson i hemmalaget och Andreas Bergwall hos gästerna har många landskamper bakom sig och är de äldsta i elitserien, 44 respektive 45 år.

När Edsbyn nu kommer till Vänersborg får 44-årige Anders Svensson möta 42-årige Jocke Hedqvist. IFK:s skarpskytt har ju ett förflutet i Edsbyn med bl a fyra svenska mästerskap. Förhoppningsvis kan Jocke nu överlista ”åldermannen” i mål. Och visst skulle det vara lite speciellt om IFK:s 15-årige Lukas Forsström överlistade den tre gånger äldre målvakten.

I årets elitserie är som vanligt Edsbyn med i toppen. Det är ett lag som har spelat 19 finaler och vunnit elva av dem, första gången 1952. Sveriges första bandyhall byggdes i Edsbyn i början av 2000-talet och det var väl det som bidrog till att byns lag därefter tog fem raka SM-tecken.

Edsbyns framgångar kan också ses i maratontabellen där laget ligger på tredje plats. Framför sig har det två andra bandygiganter, Sandviken och Västerås.

I Edsbyns 18-mannatrupp kommer tio spelare från den egna ungdomsverksamheten. Ålderman är den tidigare nämnde Anders Svensson med sina 44 år. Yngst är 17-årige Jesper Granqvist. I laget finns två spelare från Finland. tvillingbröderna Tommi och Tuomas Määttä.

Säsongens främsta målgörare i Edsbyn är Oscar Wikblad med 16 mål samt Tuomas Määttä och Jonas Edling med nio mål vardera.

Tilläggas kan också att Edsbyn särklassigt leder fairplay-ligan med 110 utvisningsminuter på tolv matcher. Som jämförelse har IFK Vänersborg 190 och Sirius i botten 335 utvisningsminuter.

 

text: Jan-Erik Ehne

foto: Patrik Karlsson