INFÖR IFK – IK SIRIUS

pk0212

Ari Holopainen ger instruktioner till laget, Foto: Patrik Karlsson


IFK Vänersborg måste lägga förlusten mot Västerås åt sidan direkt, för imorgon är det ny match när IK Sirius kommer på besök till Arenan. Ett Sirius som håller till i de nedre regionerna i serien och slåss för att undvika kvalspel.

-Det är en match vi måste vinna om vi vill vara med och slåss om slutspelsplatserna, säger IFK:s tränare Ari Holopainen utan omsvep. Det kommer att bli tufft, men vi är ett bättre lag an Sirius och det ska vi visa.

2018 års matcher har gett lite varierande resultat för IFK. Först storseger mot Broberg, sedan oavgjort mot Tellus, och så förlusten igår mot Västerås. Lite upp och ner kan man konstatera.

-Matcherna är så olika, och det är mycket tillfälligheter som spelar in. Mot Broberg skulle vi bara vinna, och det var en riktig urladdning. Tellus är svårspelat och vi inledde bra men fick inte tillräckligt mycket utdelning. Sedan kom de lite billigt in i matchen och det kunde vi inte svara tillräckligt bra på.  Västerås igår var på det stora hela en bra insats från oss. Vi hade några korta svarta stunder och det räckte för att de skulle göra några mål. Sedan är Västerås ett bättre lag än oss och det är bara att lyfta på hatten för dem för deras seger var helt rättvist. De ligger steget före oss, framförallt med sin rutin och erfarenhet, förklarar Holopainen.

Korta svarta stunder säger Ari, och han syftar på att små misstag räcker för att man ska straffas hårt av motståndaren.

-Vi tar en del felbeslut och vi inser inte hur allvarliga följder de besluten kan få, och det blir till enkla misstag som motståndaren utnyttjar. Peter (Andersson) och jag påminner killarna varje dag om detta, men det går så oerhört fort ute på isen så det är inte enkelt att fatta rätt beslut. Vi skulle också behöva bli lite tuffare för då tror jag inte vi skulle hamna i dessa svåra lägen lika ofta.

Ari Holopainen aviserar lite nytt inför mötet med Sirius.

-Vi ska ändra lite i vårt försvarsspel för att täta till defensiven lite mer. Sedan kommer också Robin Lundqvist att få mer speltid. Robin har varit bra, och han har så stor arbetskapacitet så vi vill matcha honom ännu mer, förklarar Ari.

Nu går elitserien in i slutskedet och en titt i tabellen ger en tydlig bild att den sista slutspelsplatsen står mellan IFK och Broberg/Söderhamn. Båda lagen just nu på 17 poäng, men fördel IFK vad gäller målskillnaden.

-Det är ingen hemlighet att det står mellan oss och Broberg. Alla matcher är viktiga, men nu är det oerhört viktiga poäng att spela om framöver. Det gäller att vi visar karaktär och verkligen krigar för poängen i de avslutande matcherna, säger Ari och fortsätter.

-Jobbet måste helt enkelt göras för det gör sig inte självt. Alla vet att man måste ta sitt ansvar, det är det som gäller, säger Ari Holopainen som avslutning.

Text: Svante Johansson