Inför IFK-AIK

I elitseriens sista omgång ställs IFK Vänersborg på hemmaplan mot AIK. IFK säkrade i förra matchen en plats i kvartsfinal. Det skedde efter säsongens resultatmässigt bästa andra halvlek, 4-0 borta mot Bollnäs Det resultatet innebar också att Bollnäs för första gången på länge saknas i slutspelet.

Till skillnad från IFK så svarade AIK för säsongens sämsta andra halvlek den här säsongen. Efter att ha lett med 6-1 i halvtid mot Broberg rasade allt och Söderhamnslaget vann matchens andra halva med 7-1.

Tisdagskvällens match i Arena Vänersborg blir en match mellan ett av seriens försvarsstarkaste lag och seriens målgladaste lag. AIK har i genomsnitt gjort drygt sju mål per match (IFK knappt fyra mål per match). AIK:s anfallsstjärna Erik Pettersson leder poängligan men har en överman som målskytt, Villas Christoffer Edlund.

AIK kan inte komma ikapp Villa och vinna serien. Andraplatsen hotas bara av Sandviken, som ligger en poäng efter. För IFK Vänersborg finns möjligheten att avancera till femteplats. För detta krävs seger mot AIK samtidigt som Västerås förlorar mot Vetlanda.

Det finns egentligen bara en spänning i elitseriens sista omgång – vilket lag som missar chansen till kvartsfinal. Ett av lagen Sirius, Broberg, Motala och Hammarby spelar säsongens sista match på tidagskvällen. Broberg och Motala möts i Söderhamn, medan Sirius spelar i Edsbyn och Hammarby i Sandviken.

I den nedre delen av tabellen är det redan klart att inget lag åker ut eller behöver kvala sig kvar, alla 14 lag är kvar i Elitserien och serien kommer till nästa säsong att kompletteras med två lag från Allsvenskan, detta beroende på Coronapandemin. Örebro är redan klart för Elitserien och Rättvik står för det ena kvallaget, där Gripen, Kalix, Åby/Tjureda och TB Västerås krigar om den andra kvalplatsen för att nå Elitserien till nästa säsong.

Vilka ambitioner AIK har framgår med all tydlighet på klubbens hemsida. ”AIK BANDY – MOT GULD” är det första budskapet. Resultatet i tisdagens match i Vänersborg är inte avgörande för hur långt något av lagen kommer att gå i slutspelet. Det är dock ett bra tillfälle att få med sig bra vibbar till kvartsfinalerna.

För IFK:s del har årets seriespel varit klart bättre än förra årets. Då kom IFK inte till kvartsfinal efter att ha slutat på elfte plats med 22 poäng (i år 27 poäng före sista matchen). Den största anledningen till den positiva förändringen är försvarsarbetet. Förra säsongen släppte IFK in 110 mål, vilket kan jämföras med 78 i år före sista matchen.

Text: Jan-Erik Ehne