Inför Edsbyn borta

IFK Vänersborg åker till Hälsingland för att ta sig an regerande svenska mästarna.

IFK Vänersborg har visat fin form på sistone. Kämpasegern mot Frillesås följdes upp av en överkörning mot Hammarby med 9-2 i förra omgången och det självförtroendet är säkert extra skönt att ha med sig på bussen när man nu ska möta ett av seriens bästa hemmalag, eller bästa lag överhuvudtaget i deras hemmaborg. Å andra sidan är IFK Vänersborg ett av seriens bästa bortalag.

Tittar man på de båda lagen sida vid sida den här säsongen har de gått ganska likvärdigt hittills. Vänersborg ligger femma med 16 poäng efter 13 matcher medan Edsbyn ligger fyra med 18 poäng, dock med en match mindre spelad än IFK.

Edsbyn har gjort en helt okej säsong så här långt, men kanske inte varit den där rödblåa maskinen som man vant sig vid. Som jämförelse så släppte Edsbyn förra säsongen bara in 51 mål på hela grundserien, ett snitt på 1,9 insläppa per match. Den här säsongen har man bara spelat 12 matcher men redan släppt in 38 mål, vilket ger ett snitt på 3,1 insläppta per match. Samma visa har det varit i det offensiva spelet: förra säsongen snittade Edsbyn 6,6 gjorda mål per match, den här säsongen ligger man på 4,75 mål per match. En indikation på att varken offensiv eller defensiv kanske fungerat riktigt som tränaren Magnus Olsson velat hittills.

En förklaring till att Edsbyn inte riktigt kommit igång ordentligt ännu kan vara att laget drabbades hårt av covid-19 i december och tvingas skjuta upp en handfull matcher (däribland en match mot IFK Vänersborg) och kunde inte träna under lång tid pga att flera spelare och ledare insjuknade. Att Edsbyn inför säsongen tappade Tuomas Määttä har såklart också påverkat framförallt deras offensiva spel; han ansågs inte för inte vara världens bäste mittfältare den gode Määttä, som nuförtiden tjusar bandypubliken i ryska ligan (Neftyanik) istället.

För att ersätta Määttä värvade Edsbyn Robin Öhrlund från just IFK Vänersborg och Robin har fått en bra start på Edsbynkarriären – 2 mål och 13 assist har det blivit hittills. Men är det några som vet hur man ska stoppa Robin Öhrlund borde det vara hans forna lagkamrater. Oskar Wikblad och Simon Jansson fullbordar en offensiv triangel med enorma offensiva kvaliteter som blir något för IFK-försvaret att bita i.

— En svår bortamatch, det brukar ofta bli fartglada matcher och tempo. Det blir ett kvitto för oss att få ta med oss det vi har gjort bra och möta ett riktigt toppengäng. Vill vi vara med där uppe och hota måste vi göra en bra prestation, och vi vet vad vi är kapabla till, säger lagkapten Simon Blomkvist till hemsidan inför matchen.

För IFK Vänersborg fanns förhoppningar om att Markus Kumpuoja skulle kunna göra comeback mot Edsbyn men febersjukdom sätter stopp för det den här gången. Markus är dock nära spel nu, vilket är positiva nyheter för IFK. Även Jakob Jenefeldt, som krockade med lagkamrat i matchen mot Hammarby och tvingades kliva av, är tillgänglig för spel mot Edsbyn.

Matchen kan ses på Sportbladet Play med avslag 19.00.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Bild: Mikael Larsson