Inför annandagsderbyt mot Villa

*UPPDATERAD*

Nytt blåvitt annandagsjubel imorgon? Foto: Mikael Larsson

Imorgon är det dags för bandyns julafton och nationaldag, annandag jul. Denna klassiska bandydag då bittra rivaler ställs mot varann i kamper som handlar om så mycket mer än bara två poäng – det handlar om publikfester, ”bragging rights” och derbykänslor.

Under IFK Vänersborgs 28 år i elitserien är det Villa Lidköping som varit den bittraste rivalen. Rivaliteten börjar odlas redan i ungdomsåldern där lagen stöter på varann mycket genom åldersklasserna. Derbyna mot Lidköpingslaget har pckså alltid spätts på av de korta avståndet mellan städerna – blott sex mil – och det faktum att lagen under större delen av dessa 28 år slagits på ungefär samma nivåer som tidigare.

Så kan dock inte sägas vara fallet i år. Medan IFK jagar en slutspelsplats är Villa stadiga i toppen av tabellen och en av guldfavoriterna i årets upplaga av elitserien. Men annandagsderbyn är som bekant en annan sak än vanlig serielunk. Just på annandagen är det IFK Vänersborg som historiskt sett har siffrorna på sin sida:

Genom åren har IFK Vänersborg och Villa Lidköping ställts mot varann på annandagen 16 gånger. Nio gånger har IFK stått som segrare i dessa annandagsderbyn, mot sex gånger för Villa. En gång har det slutat oavgjort.

Förra året var det IFK som drog det längsta strået i Lidköping när man vann med 4-3 efter mål av Nils Berner, Johan Koch, Marcus Sixtensson-Ottosson och Andreas Eriksson.

Vilka lag som de både lagen ställer upp mer återstår att se. Mycket kan och brukar hända under julhelgen som gör att spelare missar annandagsmatcherna. IFK tränar ikväll och då kommer även laget att tas ut.

I Villa gäller det så klart att hålla ögonen på nummer 83, Daniel Andersson. Han gör mycket mål själv och spelar fram sina lagkamrater till mål lika ofta. Anderssons lagkamrater Bryngelson och Karlsson fullbordar trion som står för den överlägsta största delen av Villas målproduktion. På senare år har Villa dock, under de forna IFK:arna Magnus Nordin och Ari Holopainen, blivit en samspelt och defensivt stabil lagmaskin.

IFK Vänersborg måste således vara rejält på tårna för att vinna imorgon. Men det brukar ju IFK också vara när det vankas annandagsderbyn mot Villa, som sagt.

Mycket folk förväntas till Arena Vänersborg och det nuvarande publikrekordet i arenan på 3156 personer, som sattes förra säsongen mot just Villa, förväntas ryka all världens väg.

Se därför till att komma till tid i arenan för att slippa köer, och skaffa en biljett redan nu om ni inte redan gjort det för att vara på den säkra sidan.

Vänersborg kommer ställa upp med samma lag som sist mot Sirius, med undantaget att Bridholm vaktar buren istället för Erkenborn.

Stefan Karlsson säger att de ska fortsätta på samma spår som sist med mycket passningar inom laget och de ska försöka spela offensivt både i det defensiva och offensiva spelet. Laget är rejält taggat för ett hett annandagsderby mot Villa inför rekordpublik i Arenan!