Inför 2:a kvartsfinalen mot Edsbyn

Fredag kväll kl 18 är det dags i Arena Vänersborg för den andra matchen i kvartsfinalen mellan svenska mästarna Edsbyn och IFK Vänersborg. I onsdagens match uppe i Edsbyn vann IFK med 8-3, ett resultat som gett eko i bandy-Sverige. Av elitseriens 13 hemmamatcher förlorade Edsbyn bara två (mot Västerås och AIK).

Edsbyns försvar har målmässigt varit nästan i IFK-klass, 86 insläppta mål mot 82. I onsdagens match blev det bottenrekord för Byn. Inget annat lag än IFK har lyckats göra åtta mål på Edsbyn. Före matchen talades det mycket om målvakterna Anders Svensson och Kimmo Kyllönen, som skulle se till att målsiffrorna hölls nere. Den matchen vann Kimmo överlägset.

Ingen i IFK tror att matchen på fredag blir en lätt uppföljning av storsegern i onsdags. I Edsbyn analyseras säkert förlustmatchen fram och tillbaka, allt för att dels ”staga upp” det egna försvaret och dels hitta lösningar på hur IFK:s försvar skall överlistas.

IFK Vänersborgs tremålsskytt Niklas Holopainen vaknade på torsdagsmorgonen i Falun, där laget övernattade. Han var naturligtvis på strålande humör när vi fick tag på honom efter frukosten.

– Det känns bra. Vi spelade som vi tänkt och lyckades med det vi ville. Vi fick maxutdelning.

Niklas, liksom övriga i laget, vet naturligtvis att det blir ett annat Edsbyn som kommer till Vänersborg.

– Deras försvar lyckades inte få stopp på oss och det blir nog försök att hitta andra lösningar där.

Jämfört med hur det varit i många andra av IFK:s matcher så var skottvilligheten större i onsdagsmatchen. Det var fler skott från området strax utanför straffområdet, inte minst från de två Niklas (Holopainen och Nyqvist).

– Ja, det stämmer nog, säger Niklas Holopainen. Man behöver ju inte alltid åka in i målet med bollen…

I matchreferatet på Edsbyns hemsida lyser naturligtvis besvikelsen igenom stort. Hemmamatchen mot IFK är inte något som vill återupplevas. ”Vi vänder helt enkelt blad” konstaterar skribenten inför fortsättningen.

Fredag kväll kan IFK visa att även nästa ”blad” i kvartsfinalen blir segermärkt för vänersborgarna även om Edsbyn har analyserat fram förändringar i det egna spelet.

IFK Vänersborg har hela tuppen tillgänglig inför matchen mot Edsbyn

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: