Ilja Grachev

Ilja Grachev klar för tre år i IFK

Under veckan presenterades Mr. X och det var Ilja Grachev som trädde fram och tog på sig IFK-tröjan med 91 på ryggen.

Det är en återkomst för Ilja som var med och spelade J-SM final i IFK.

– Det är mycket känslor, grymt mycket känslor, var det första han sa vid presentationen. Min känsla är att ge tillbaka för alla de känslor IFK har gett mig under ungdomsåren. Jag känner att jag är en helt annan person och spelare nu än när jag lämnade, säger Ilja.

Karriären började i Wargön innan det blev IFK. Därefter spelade han i Blåsut innan han gjorde sin första sejour i Ryssland i Zorkij en säsong. Det blev tre år i Sirius innan ett nytt Rysslandsäventyr. Den här gången i Baikal Energy, där han var med och vann ryska cupen och fick känna på att spela riktigt stora matcher. Det blev två framgångsrika säsonger för Ilja. Han har spelat i Rysslands landslag.

– Det var otroligt viktiga år för mig både personligt och ambitionsmässigt som bandyspelare.

Tillbaka i Sverige och spel i Hammarby i två säsonger.

– Det var en bra tid för min utveckling. Vi spelade semifinal och fick spela de stora matcherna. Det är det man strävar efter. Det är det jag lever för, säger Ilja. Det är mäktigt att spela på Zinkensdamm och det är en fantastisk supporterkultur där.

Återigen blev det in Rysslandsresa, nu i Uralski Trubnik under en säsong.

Nu är det IFK som gäller för tre år framåt. Ilja varit mer eller mindre isolerad i en stuga utanför Moskva i två och en halv månad.

– Bandyn går framåt och jag försöker vara ännu mer förbered och Vänersborg ligger mig nära om hjärtat så är jag mycket motiverad att göra en bra säsong, menar han.

Iljas pappa Valeri Grachev har spelat i IFK och gjorde stora avtryck under sin tid i blåvitt. Han har betytt mycket för Ilja.

– Man stod där och tittade på honom när han spelade här. Han är en stor förebild och han har gjort mycket för mig, Hans beteende och hans trygghet vill jag gärna ta till mig.

På grund av Coronatiderna så har det varit mycket tyst kring Iljas övergång till IFK.

– Nu är jag här för att spela det stora matcherna. Det finns så mycket kraft i kroppen på grund av alla känslorna som jag har för klubben. Det handlar om att vinna det har jag med mig från Ryssland, avslutar Ilja.

Ilja Grachevs roll är att spela på mittfältet i IFK.

Välkommen till IFK Vänersborg!

Text: Bengt Israelsson
Bild: Jorge Moreno