IFK Vänersborg kör över Gripen BK/SK Höjden!

IFK Vänersborg inleder Bandyallsvenskan Dam Södra med derby på bortaplan mot nykomlingen Gripen BK/SK Höjden, det blir ett målkalas av klass!

Slättbergshallen, Trollhättan 2023-11-11

Premiärmatch i Bandyallsvenskan Dam Södra, IFK Vänersborg spelar mot nykomlingen Gripen BK / SK Höjden, ett kombinationslag  som deltar för första gången i serien. 227 åskådare hade letat sig till Slättbergshallen på lördagseftermiddagen för att se detta historiska derby.

Förra året var det IFK Vänersborgs damlag i sin nuvarande skepnad som var nykomlingar, den premiären mellan Västerstrands AIK och IFK Vänersborg slutade 2-10.

IFK Vänersborg var först ut på planen och hälsades av en hyfsat stor skara tillresta supportrar med både trummor och applåder. Hemmalaget gjorde entré till en ljud och ljusshow och välkomnades av ett av Gripens flicklag i mittcirkeln, supporterklubben hade mannat upp och hejade fram sitt lag, men det skulle inte bli så mycket mer av den varan.

Första  halvlek är bara dryga 3 minuter gammal när IFK’s Klara Ahlstedt bryter igenom Gripens försvar och sätter 0-1, lika långt till har matchen pågått när Gripen svarar genom Miranda Bache,  1-1 och hemmapubliken jublar stort!

 IFK Vänersborg har kontroll på matchen och spelar runt bollen och efter kvarten spelad står det 1-3, alla med samma målskytt, och det kunde varit fler mål,  GBK/SKH målvakten Ella Mommers får jobba i målet och gör ett antal räddningar. Men, det kommer perioder i matchen där IFK spelar runt bollen väldigt mycket längs egen kortlinje, och GBK/SKH ligger högt uppe, men de lyckas inte utnyttja situationen. Trots poängmässiga övertaget tar IFK time-out efter 25 spelade minuter, man är uppenbart inte nöjda med genomförandet. Viss tempoökning kan skönjas. Tio minuter senare blir det ett spelavbrott pga skada och IFK-spelarna hinner samla ihop sig och snacka, och när matchen blåses igång igen är det ett mycket piggare IFK som tar tag i matchen och på mindre än sex minuter har IFK lagt in fyra bollar till i GBK/SKH målet, 1-7 i halvtid.

I andra halvlek försöker GBK/SKH komma igen och jobbar fram några hörnor, som blir resultatlösa, en dryg kvart in i andra halvlek driver de på, men utan utdelning. Samtidigt har IFK satt fyra mål, varav en straff, och tvingat Ella Mommers i GBK/SKH målet till ytterligare flera räddningar, ytterligare en boll inne för IFK, men bortdömt. Efter det blir det en något avslagen tillställning, GBK/SKH får kämpa med att försvara sig, medan IFK jobbar på och sätter ytterligare tre mål, i 89 minuten lyckas hemmalaget stöta in 2-14, då lyfter nästan taket av hemmapublikens jubel! Med ett sista mål i matchen av IFK’s Angelica Svensson i 92 minuten blåser huvuddomare  Per Adolfsson av matchen i 93 minuten. Slutresultat 2-15!

Resultatmässigt är det en fullträff för IFK Vänersborg, med sex olika målskyttar, Klara Ahlstedt med totalt sju mål, Rut-Lina Berner två, Wilma Holmberg-Larsson två, Filippa Bogfors två, Saga Westlin ett, och Angelica Svensson ett. Att behålla fokus och spela sitt spel i en match som denna är också en utmaning.  

Om en vecka spelas säsongens första hemmamatch, då Tranås BoIs besöker Arena Vänersborg.

Text och bild Mats Ahlstedt