IFK Vänersborg föll i avgörande matchen

Det blev förlust med 3-7 för IFK Vänersbogr i femte avgörande kvartsfinalen borta mot Edsbyn. Edsbyn vidare till semifinal.

Redan från start syntes att det skulle bli en annan matchbild den här kvällen än i de senaste matcherna. IFK Vänersborg klev upp högt från start på Edsbyn och tryckte på framåt, och Edsbyn svarade på samma sätt vilket gav en svängig matchinledning. Oscar Wikblad gav Edsbyn ledningen med ett skott som smet mellan benen på Kimmo Kyllönen redan efter ett par minuters spel, men IFK Vänersborg svarade strax efter när Adam Herou Löf sköt in kvitteringen 1-1 efter hörna.

Turliga Edsbynmål
Dessvärre dröjde det inte ens en minut innan Edsbyn på ett lite turligt sätt tog ledningen genom Mattias Larsson. Matchen fortsatte bölja fram och tillbaka och lugnade väl inte ner sig förrän IFK fick sin första utvisning. Ganska exakt när den utvisningen var avklarad kunde Edsbyn återigen lite turligt göra 1-3 när Oscar Wikblad sköt ett stenhårt inspel i brösthöjd som träffade Jonas Edling och trillade in i mål. Vänersborgs farliga chans var Niclas Nyqvists fina genombrott där Edsbyns försvarare lyckades rensa undan bollen precis innan framstormande IFK-spelare skulle peta in den i öppet mål.

Halvlekens sista mål skulle dock även det göras av Edsbyn när Simon Jansson frispelade Rasmus Skarps som enkelt kunde göra 1-4 till Edsbyn.

Dubbla reduceringar – förgäves
IFK Vänersborg var tvungna att jaga mål direkt från start i andra halvlek, vilket såklart gav Edsbyn ytor att anfalla på och istället för IFK-reduceringen gjorde Edsbyn 1-5 på hörna och 1-6 efter en omställning signerad Oscar Wikblad och matchen kändes punkterad. Eloge dock till de blåvita spelarna fortsatte slita som djur matchen ut och verkligen göra allt i sin makt för att vända på matchen trots det svåra läget.

Det gav reducering två gånger om (Ilja Grachev på hörna i minut 79 och Emil Viklund med skott i krysset i minut 85) och flertalet riktigt farliga lägen, men 45-årige Anders Svensson i Edsbyns mål storspelade i slutet. Framförallt briljerade han med ett otroligt vig parad på Ilja Grachevs hårda, välplacerade skott och en reflexräddning på straff från Juho Liukkonen strax innan Vänersborgs reduceringsmål (Edsbyn brände för övrigt en straff i anfallet innan Vänersborgs straff). Närmare än 3-6 kom inte IFK Vänersborg den här gången, istället kunde Simon Jansson sätta spiken i kistan för lagets slutspelsäventyr med sitt 3-7-mål.

Väl genomförd säsong
— Vi jobbar och sliter och kör fan 90 minuter ändå, sen studsar det inte riktigt med i första halvlek och de får lite enkla mål samtidigt som de är tunga att möta, säger lagkapten Simon Blomqvist efter matchen till Sportbladet Play som ändå kan blicka tillbaka på en mycket väl genomförd säsong av ett lag som gått från klarhet till klarhet:

— Jag tycker vi har fått ihop en grupp som trivs oerhört bra tillsammans och det visar sig på isen, vi sliter som djur för varandra. Det är tungt just nu men vi gav det chansen och med lite distans till det här kanske vi kan vara nöjda.

IFK gjorde som sagt vad man kunde och gav det chansen hela vägen både i den här matchen och kvartsfinalserien i stort. Det var en mycket jämn matchserie där varje match lika gärna hade kunnat väga över åt andra hållet. Det som till slut blev avgörande var att Edsbyn i de sista matcherna höjde sitt försvarsspel och målvaktsspel till mästarnivåer och framförallt Anders Svensson och Joakim Svensk var långa stunder omöjliga att passera.

Vi gratulerar Edsbyn till avancemanget och önskar lycka till i fortsättningen, och tackar det här IFK Vänersborgslaget som presterat så bra bandy, gjort så fina resultat och värmt så många blåvita hjärtan under den denna märkliga elitseriesäsong.

Det gick inte vägen den här gången men det kommer en ny säsong redan till hösten och då kan förhoppningsvis våra fantastiska supportrar vara på plats och lyfta laget till ännu högre höjder.

Tack för allt stöd den här säsongen och väl mött nästa säsong!

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson