IFK vände och vann i Sandviken

Vänersborg straffades hårt i den första halvleken i fredagens bortamatch, men kom tillbaka och tog årets första seger.

Hemmalaget satte gasen i botten redan från start, och efter bara drygt två minuter hade de både fixat en hörna och fått ett frislag i bra position. Efter nio minuter hade Sandviken även ett skott i ribban, men det hann bli tvåsiffrigt på klockan innan ledningsmålet kom. 

Först åkte IFK:s junior Lukas Forsström ut för slag mot klubban, och inom en minut hade domaren dömt en mycket tveksam straff. Joachim Johansson, Kimmen kallad, störde SAIK-spelaren, men situationen såg ut att utspela sig utanför straffområdet. 

Men straffen var ett faktum, och så även 1-0 genom Jesper Hvornum. 

Några minuter senare avlossade Johan Koch ett farligt skott från längre håll som ställde målvakten Joel Othén, men annars var det fortfarande hemmalaget som dominerade i såväl spel som i antal lägen. 

I den 21:e minuten fick IFK Vänersborg sin första hörna, ett tecken på att det inte skapats jättemycket framåt för laget. Strax därefter tilldömdes SAIK först ett frislag efter att Daniel Berlin vackert spelat fram Dennis Henriksen. Sedan var det Juho Liukkonen som blev utvisad (slag på skridsko), och med ny straff för Sandviken som resultat.

2-0, trots att Kimmo Kyllönen gick åt rätt håll och var på bollen innan den gick i mål. 

– Den första straffen känns som att det sker två meter utanför, och i andra tycker vi att ”Lippi” bryter först. Det är svårt att se såklart, men det känns tufft att SAIK får ledningen på två straffar, säger Jesper Larsson, assisterande IFK-tränare. 

Före matchen hade huvudtränaren Ari Holopainen talat om att laget måste våga spela sitt spel, och våga anfalla. I tvåmålsunderläge var det också som att laget vågade mer, även om det hade varit bra fart under skridskorna även dessförinnan. Jesper Öhrlund fick ett utmärkt läge när han kom ensam mot en försvarare, men några dribblingar senare fick han se Othén rädda skottet. 

SAIK skapade flera farliga lägen, men det var IFK som fick sista ordet i den första halvleken. Med bara någon minut kvar av ordinarie tid var det bortalagets tur att få skjuta från straffpunkten. Juho Liukkonen tvekade inte och 2-1 satt högt upp till vänster. 

Den andra halvleken började som den första, med ett visst spelövertag för SAIK medan IFK började spela upp sig. 

– I den första halvleken kändes det bra defensivt medan vi hade lite dålig delaktighet i offensiven. Men vi pratade om det i pausen och jag tycker att vi lyckades ändra på det till den andra, säger Jesper Larsson. 

Det var dock inte långt borta att SAIK tilldömdes en tredje straff, och i samma stund kolliderade Felix Callander med Dennis Henriksen där den förre fick åka av för behandling. Callander fick en träff på låret eller knät och spelade inte något mer i matchen, men hur allvarligt det är återstår att se. 

Efter en knapp timmes spel kom kvitteringen. Jesper Öhrlund var sist på bollen efter en tilltrasslad situation framför SAIK-målet, och efter ett vackert förarbete signerat Emil Viklund. 

Tio minuter senare blev Niclas Nyqvist upphakad och även Vänersborg fick räkna in sin andra straff. Juho Liukkonen var lika säker som vid den första och fullbordade vändningen till 2-3. 

Därefter såg IFK ut att ha bestämt sig för att inte tappa den hårt förtjänade ledningen. Sandviken tryckte på, men de blåvita stod emot. I minut 87 slog Emil Viklund en stenhård passning till Robin Öhrlund, som laddade skott strax innanför straffområdeslinjen.

2-4, och ett ett helt avgörande mål, skulle det visa sig. 

I matchens allra sista övertidsminut prickade Daniel Berlin nämligen in 3-4 på en hörna, men det var för sent för att påverka poängutdelningen i den här matchen. 3-4 stod sig, vilket innebär IFK Vänersborgs första seger på den här sidan årsskiftet.

– Det känns oerhört bra att vinna. Det var den 28 december senast, så det är jätteskönt för alla inblandade, säger en lycklig Jesper Larsson. 

Segerkänslorna yttrade sig både som glädje och lättnad även bland spelarna efter slutsignalen. 

– En jättebra laginsats. Vi visar bra karaktär och lägger ner ett hårt jobb. Vi är i ett svårt läge, men vi visar en bra inställning i dag. Nu hoppas vi att publiken sluter upp och att vi kan spela bra bandy även mot Vetlanda, säger Robin Öhrlund efter matchen. 

Den matchen spelas fredagen den 14 februari hemma i Arena Vänersborg. Välkomna!

 

Text: Rickard Sköld

Foto: Jorge Moreno