IFK till kvartsfinal efter jättedrama

-

IFK Vänersborg är vidare till kvartsfinal i bandyns SM-slutspel efter ett jättedrama mot Broberg/Söderhamn i lördagens helt avgörande fight i Arena Vänersborg. Matchen slutade 4-4 (1-2) och efter uddamålssegern i Söderhamn i torsdags är Iaget vidare med absolut minsta marginal.

IFK var det bättre laget sett över två matcher och det får anses som rättvist att IFK Vänersborg nu får ta sig an Västerås SK i en het kvartsfinalserie med start på tisdag.

-Vi spelade krampaktigt och passivt i den första halvleken och det syns att det gäller mycket och att spelarna visar prov på viss nervositet. Vi skapar dock tillräckligt med klara målchanser för att avgöra redan där. I den andra tar vi över tillställningen, men klarar inte av att stänga matchen när vi leder och har kommandot. Därför blir det lite onödigt nervöst på slutet, men helt underbart att vi nu är vidare, sa en mycket nöjd och lättad IFK tränare Ari Holopainen.

Broberg gick till halvtidsledning med 2-1 efter att först tagit ledningen genom Ilaari Moisala, med ett förflutet just i IFK Vänersborg. Detta i den elfte matchminuten. När sedan Robin Öhrlund, mycket bra matchen igenom kvitterade i den 21 minuten efter förarbete av slitvargen Alexander Zitouni var det fullt motiverat då IFK skapat flera riktigt bra lägen, men Henrik Rehnvall i Brobergmålet duktig med flera fina parader. 

Broberg replikerade dock snabbt då Jonas Engström inte gjorde något misstag i friläge mot Kimmo Kyllönen efter fantastiskt fin passning av Linus Forslund. Ett resultat som alltså stod sig halvleken ut, trots en rad helt öppna lägen för hemmalaget. Både Mikko Lukkarila och Alexander Zitouni missade jättelägen där antingen Henrik Rehnvall räddade, eller att IFK spelarna missat mål.

IFK inledde bra i andra halvlek och tog allt mer tag i taktpinnen. Emil Viklund åter tillbaka efter att ha missat torsdagens match i Söderhamn kvitterade i 50 minuten efter hörnretur. Kort därpå gjorde Vänersborgssonen Joakim Johansson 3-2 på ett otroligt vackert sätt då han från cirka 25 meters håll bombade upp ledningsmålet i bortre krysset. En het kandidat till årets mål i Arena Vänersborg!

I det läget fullt motiverad ledning och känslan i Arenan var att IFK där skulle dra ifrån. 

Adam Wijks kvitteringsmål kort därefter, kändes därför ologisk. Johan Koch gav sedan IFK ledningen på nytt efter förarbete av Niclas Nyqvist, som gjorde en mycket fin insats, speciellt i den andra halvleken. Skall bli spännande att följa Niclas framöver som kommer att bli en stor tillgång i IFK Vänersborg.

-Jag är mycket nöjd med min andra halvlek. Känns som jag var delaktig i spelet och det känns underbart att få uppleva min första kvartsfinal nu, sa en påtagligt nöjd Niclas, (ny i år från Boltic).

Broberg visade dock prov på stark moral och kom igen ytterligare en gång då duktige Linus Forslund kvitterade till 4-4 med cirka 20 minuter kvar av matchen. I det läget var det bara ett mål som skiljde Broberg från att avancera från åttondelen och avslutande del av matchen var det mycket nervöst innan Adam Jokinen blåste av matchen och de 1310 åskådarna i Arena Vänersborg kunde jubla åt ännu en kvartsfinal för sitt kära IFK. Nu väntar alltså mesta mästarna Västerås SK i en häftig batalj, med start på bortaplan på tisdag. Två dagar senare hoppas vi på storpublik då andra kvarten spelas i Arena Vänersborg.

-Nu vilar vi på söndag, tränar ett lättare ispass på måndag och sedan skall vi gå ut och göra en bra match på tisdag, avslutade IFK:s huvudtränare Ari Holopainen.

Text: Niklas Thonander

Foto: Patrik Karlsson

Radio Väst

Bandyplay – Highlights

Elitrapport – Matchfakta