IFK – SAIK 2-5

-

IFK Vänersborg föll tungt i fredagens elitseriepremiär . Gästande Sandvikens AIK var det klart bättre laget matchen igenom och vann ohotat med 5-2 (3-1). Ett spelmässigt stort bakslag för IFK som inte alls kom upp i den standard vi sett tidigare denna säsong. -Jag vet inte om killarna är tagna av stundens allvar och nervösa, men då borde det ju släppt allteftersom. På något sätt låser det sig totalt för oss. Ett ordentligt botten napp, sa en mycket besviken Ari Holopainen efter matchen. 

Sandviken tog tag i taktpinnen från start och kunde göra både 1-0 och 2-0 innan tio minuter var spelade. En riktig mardrömsstart för hemmalaget och då hade ändå finländske landslagsmålvakten Kimmo Kyllönen hunnit med flera kanonräddningar och storspelat. Juho Liukkonen gav IFK hopp när han vräkte in reduceringen till 1-2 i matchens 17 minut som förste skytt på vänsterhörna. Ett hörnmål som var slående likt de hörnmål han gjort i träningsmatcherna mot såväl Vetlanda som Motala. Efter det hade IFK en bra period och höll någorlunda jämna steg med gästerna. Lucas  Widmans praktträff på hörna till 3-1 för Sandviken i slutet av första halvlek var därför tungt, men mycket rättvisande ledning för bortalaget efter  första 45 minuterna. I andra halvlek hade gästerna inga som helst problem att kontrollera matchen och hade  bland annat en ribbträff innan man stängde matchen med straffmålet fram till 4-1 genom kapten Daniel Berlin, en av flera SAIK:are som förtjänade högt betyg denna kväll, tillsammans med Erik Säfström, en annan av de stora förgrundsfigurerna i bortalaget. Även 5-2 målet tillkom på straff i matchens sista stopptidsminut av Jesper Hvornum.

-I första halvlek har vi några bra minuter spelar skapligt efter reduceringen. I andra är vi helt paralyserade känns det som. Vi spelar bollen på stillastående spelare och kommer inte med någon fart alls, och hotar ingenting. När jag tar timeout efter deras 4-1 mål blir det lite fart på vårat spel, och vi får in en reducering genom Emil Viklund och skapar i alla fall lite framåt. Som helhet dock en mycket dålig andra halvlek från vår sida. Långt, långt ifrån godkänt, men som tur är har vi match igen redan på tisdag igen, och då chans till snabb revansch, avslutade Ari Holopainen. 

Kimmo Kyllönen var den i hemmalaget som förtjänade ett högt betyg med flera riktigt fina räddningar och långa stunder storspel. Han fick också priset som bäste IFK:are och dessutom älgarnas pris  som främste hemmaaktör inför publiksiffran på 1240 åskådare. Nu väntar Bollnäs på hemmaplan redan på tisdag igen och då hoppas vi alla på en bättre insats från IFK-spelarnas sida och revansch efter dagens tunga förlust.

text: Niklas Thonander 

Foto: Jorge Moreno