IFK och Vetlanda spelar oavgjort i rysarmatch

Familjefesten avslutades med att IFK spelade mot Vetlanda BK i herrarnas Elitserie. En underhållande match som slutade oavgjort och som bjöd på spänning ända in i det sista.

I den sjätte minuten får IFK en hörna och Linus Hagman får en bra träff som Vetlandas målvakt släpper retur på men som han lyckas få kontroll på till slut efter hjälp att stänga borta Vänersborgsspelarna. I matchminut åtta spelar IFK till sig en hörna efter fint förarbete av Niklas Holopainen, hörnan är riktigt välslagen och Joakim Johansson får en pangträff och det blir utjämnat till 1-1.

Efter dom första nervösa minuterna växer IFK in i matchen och spelar betydligt mer kontrollerat och ligger rätt i sina positioner försvarsmässigt. I den 18e matchminuten får Vetlanda en hörna som dom får en riktig pangträff på men Kimmo gör en klassisk ”TV-räddning” på, en boll som annars såg ut att gå i krysset. Vetlanda har en bra period i matchen där dom rullar boll på många spelare med hög fart och har ett par bollar i ramvirket. Vänersborg är dock inte ofarliga under denna tid och Robin Lundqvist gör en soloräd där han passerar nästan hela laget innan han kommer till ett bra avslut som målvakten släpper en retur på rakt ut men dessvärre är Vetlandaspelare först på andra bollen.

Det är en jämn halvlek som utspelas där båda lagen skapar chanser att göra mål på och det är inte alls så tillknäppt som resultatsiffrorna 1-1 indikerar. Men så i 40e matchminuten åker Lukas Forsström på ett genombrott och får till ett avslut som målvakten lyckas styra ut till hörna. På hörnan så trycker Joakim Johansson distinkt in bollen i nättaket och gör 2-1 till IFK. Dessvärre lyckas Vetlanda kvittera ett par minuter senare efter vad som kändes som en slumpartad chans som dök upp från vänsterkanten som resulterade i ett vasst avslut från Emil Fedorov och som fick nätet bakom Kimmo att rassla.

I den 49e och sista minuten för halvleken så gör Kalle Lempinen mål efter en snygg variant på en hörna som avslutades med att han rakade upp den i nättaket. Domaren blåser direkt efter detta av för halvtidsvila i vad som hade varit en match med många målchanser som hade kunnat resultera i klart fler mål från båda lagen. IFK gör en bra första halvlek och det känns som ett klart fall framåt där laget bjöd på ett stabilt försvarsspel och även ett fartfyllt anfallsspel som resulterade i flertalet målchanser och en mängd hörnor.

I andra halvlek så lyckas Vetlanda tidigt kvittera till 3-3 efter att ha stulit bollen på offensiva planhalva. Men redan minuten efter så utökar IFK till 4-3 genom en av planens bästa spelare, Robin Lundqvist, som påpassligt vinner en andra boll på offensiv planhalva och genom ett välplacerat skott i bortre burgaveln. Ett avslut som Vetlandas målvakt var chanslös på. Robin som ofta var ett stort hot för Vetlandaförsvaret och visar att han kommit till sin rätt på en mer offensiv position än tidigare säsonger.

IFK gör mycket bra i andra halvleks första del och spelar med högt bolltempo och luckrar flertalet gånger upp Vetlandas försvar vilket bland annat resulterar i en utvisning för Vetlanda som kanske borde ha varit flera. IFK var dessutom heta i duellerna och vann många av närkamperna.

Vetlanda blir längre in i halvleken mer och mer det bollförande laget och tog upp kvitteringsjakten och skapar ett par bra målchanser men Kimmo agerar som en mur i målet och stoppar allt fram till den 78e minuten då Vetlanda får utdelning på en hörna och matchen är utjämnad.

I matchminut 83e får Vetlanda en tveksam straff efter att ha brutit igenom i IFKs straffområde efter en kontring, men Världens bästa målvakt Kimmo räddar den såklart. Efter det så blir det ganska öppet spel där många spelare på isen var trötta och därav gjorde lite misstag men inget utav lagen lyckades utnyttja detta. Matchen slutar 4-4 och vi fick se en underhållande match där oavgjort får allt får ses som ett rättvist resultat och där både lagen nog var ganska nöjda med 1 poäng.

En tråkig nyhet dock var att Hugo Nyman fick utgå skadad i efter en tackling av en Vetlandaspelare mot övre delen av kroppen. Vi hoppas på en snabb tillfriskning för honom.

 

Text: David Cederbom

Foto: Jorge Moreno