IFK nära vändning i Västerås

IFK Vänersborg gjorde en svag första halvlek men en desto bättre andra och var ett tveksamt domslut ifrån att hämta upp 0-4-underläge i den andra halvleken.

Att börja matcherna svagt har varit lite av IFK:s signum de senaste omgångarna, där man hamnat i tidiga 0-2-underlägen mot såväl Frillesås, Broberg och även i dagens match borta Västerås SK. Hemmalaget tog ledningen tidigt när Simon Blomkvist blev påkörd bakifrån och blev liggande på isen i eget straffområde samtidigt som han blev träffad av ett inspel från kanten, varpå domarna dömde straff. Straffen slog Christoffer Fagerström i nät förbi Anton Svensson.

0-2 för VSK gjorde sen Tobias Holmberg efter att Robin Andersson för lätt fick komma igen och kunde fösa iväg ett skott som Anton Svensson inte fick grepp om. 

IFK tog över
Därefter gjorde IFK Vänersborg som man gjort i de andra matcherna där man hamnat i tidigt underläge – tog över matchbilden och spelet. IFK skapade hörnor, bra skottlägen och rena frilägen men fick ingen utdelning i den första halvleken. Istället skulle VSK gå fram till 0-4 innan paus efter ytterligare mål av Christoffer Fagerström och Robin Andersson.

IFK Vänersborg rivstartade sedan den andra halvleken och radade upp målchanser, och det dröjde inte många minuter innan Adam Herou Löf serverades ett skottläge till vänster som han förvaltade på bästa sätt till 1-4. De blåvita fortsatte pressa på mot VSK-målet och Emil Viklund pangade in 2-4 från distans – trodde alla, men domaren dömde bort målet för offside på en IFK-spelare som stod placerade i straffområdet men aldrig rörde bollen.

Revansch för Emil
Vänersborg radade upp hörnor i början av den andra halvleken, men det dröjde till halvlekens sjunde innan Joakim Johansson fick utdelning och kunde göra 2-4; den här gången godkändes dessutom målet. Och bara två minuter senare fick Emil Viklund revansch med ett nästintill identiskt skott i nättaket och plötsligt stod det 3-4.

IFK jagade frenetiskt en kvittering och i den 90:e minuten slog Juho Liukkonen in en hög boll i straffområdet som Martin Landström i VSK nickade bort, vilket inte är tillåtet. Domarna lät dock spelet fortgå till IFK-spelarnas vilda protester och närmare än så kom IFK Vänersborg aldrig ett kvitteringsmål utan VSK kunde vinna med 3-4 till slut. 

– Vi sitter kvar i bussen för andra matchen i rad, det är oacceptabelt egentligen, kommenterar Ilja Grachev matchinledningen till Elitserien Live.
– Sen gör vi en jättefin andra halvlek, vi gör tre mål och släpper in noll. 

Upprört efter slutsignalel
Ilja var liksom hela IFK-lägret rejält upprörd över den uteblivna straffen i slutminuterna:

– Jag vet inte vad jag ska säga alltså, det döms till höger och vänster och domarna vill inte prata med oss. Den ena säger si, den andra säger så och jag vet inte var nivån är. De skyller ifrån sig på varandra, säger Ilja Grachev efter slutsignalen till Elitserien Live.

– Vi hade en liknande situation i förra matchen där bollen träffar Simon (Blomkvist) på sidan av ansiktet och det blir straff, och det är samma situation här och det blir inte straff. Jag vet inte var nivån ligger, det är tråkigt, avslutar Ilja.

Nu väntar ett tio dagar långt uppehåll innan serien drar igång igen med hemmamatch mot Hammarby den 25 januari.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno