IFK – Jenisej 4-3

IFK Vänersborg besegrade det ryska storlaget Jenisej med 4-3 (2-2) i den avslutande gruppspelsmatchen i World Cup efter en mycket fint genomförd match där Jesper Öhrlund avgjorde i slutminuten.

 

Tyvärr räckte inte segern för kvartsfinal utan IFK missade avancemang med ett ynka mål.  – Just nu känns det oerhört tungt. En stor besvikelse då vi tycker att vi gjort en bra turnering och förtjänade att gå vidare. Vi har fem, sex minuter mot Västerås i första matchen som inte alls är bra. Det avgör hela turneringen för vår del, suckade Ari. 

Det blev en högdramatisk avslutning på årets World Cup för IFK. Efter den snöpliga förlusten inledningsvis mot Västerås SK vann laget som väntat stort mot finska Veiterä. Därmed levde kvartsfinaldrömmen i högsta grad för IFK Vänersborg inför avslutningen, men då krävdes seger med 2 mål mot ryska giganten Jenisej. Christoffer Edlund gjorde 1-0 alldeles i inledningen av matchen, men IFK replikerade  i den sjunde minuten då kapten Jocke Hedqvist på karaktäristiskt sätt dundrade in kvitteringen bakom Maksim Ianov i det ryska målet. IFK:s kvittering  till 2-2 var ett mycket vackert samspel mellan bröderna Öhrlund där Jesper förvaltade friläget som lillebror Robin gav med en underbart fin framspelning. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

Dmitri Makarov gav Jenisej ledningen för tredje gången i matchen då han med ett distansskott överlistade en chanslös Kimmo Kyllönen i andra halvleks första minut. Kimmo som annars var strålande bra matchen igenom med flera kanonräddningar. IFK fortsatte att spela bra och minimera sina misstag.  En mycket väl genomförd match, med få individuella misstag. Ari Holopainen tog timeout i mitten av andra halvlek och gav sina spelare de sista taktiska dragen. Det gav utdelning per omgående då Robin Öhrlund tog sig in i straffområdet och från vänster drog in 3-3 från en ganska dålig vinkel bara två minuter senare, i den 49 matchminuten.  I matchens sista minut avgjorde Jesper Öhrlund med sitt andra mål. Efter det låg IFK på för ett ytterligare mål som alltså hade inneburit avancemang.

-När värsta besvikelsen har lagt sig kan vi se tillbaka på en bra genomförd turnering. Absolut godkänd med plus. Vi har tagit ytterligare steg från Svenska Cupen och filat en del på detaljer som har fallit väl ut. Hela turneringen förstörs för vår del med fem, sex minuter mot Västerås i första gruppspelsmatchen. Vi är så oerhört nära att gå vidare och det känns tungt, men jag är mycket nöjd över grabbarnas insats denna helg. Vi förtjänade lite mer än att åka ut i gruppspelet, avslutade  Ari Holopainen. 

Nu väntar IFK Motala hemma i Arena Vänersborg 25/10. Ett mycket viktigt genrep inför IFK:s elitseriestart mot Sandviken veckan därpå. IFK:s insats i World Cup lovar gott inför fortsättningen.

 

text: Niklas Thonander

foto: Patrik Karlsson