IFK-förlust mot Vetlanda

IFK Vänersborg kom till spel utan juniorer pga P20-cup och utöver det stod Andreas Eriksson och Gabriel Bridholm över matchen. I Vetlanda saknades Johan Löfstedt.

Rivstart

Matchen rivstartade med ett IFK-mål innan ens minuten gått av matchen. Henric Eriksson lyfte perfekt bollen till Robin Lundqvist som kom fri och lurade ner Jonas Persson i Vetlandas mål. Vetlanda kunde kvittera på ett för enkelt sätt när Joakim Andersson fick gå rakt fram mot mål och skjuta in 1-1 högt. Passivt försvarspel av IFK där, och även vid Vetlandas 1-2 var det alltför öppet i IFK-försvaret när Vetlanda kom två-mot-en mot en ensam Martin Röing.

Henric Eriksson replikerade dock omgående när han snirklade sig igenom ett glest Vetlandaförsvar och avslutade högt till 2-2. Matchen var spelmässigt relativt jämn, IFK kändes dock lite energifattiga och hade svårt att få igång sitt passningsspel, och även Vetlanda slarvade en del i passningsspelet.

Slumpmål gånger två

Istället blev det två underliga situationer som gav Vetlanda det målmässiga övertaget.
Först rusade Mattias Andersson ut och bröt ett Vetlanda-anfall och träffade till synes bollen först med benskyddet, men domaren tyckte annorlunda och dömde en tveksam straff.

Bara minuten senare fick Vetlanda hörna, Patrik Thulin fick en riktig felträff och kunde se bollen studsa långsamt mot mål. Bollen hade knappt styrfart och studsade flera gånger på väg mot målet, men när både målvakt och försvarare väntade på att den andre skulle ta bollen gav det det drågliga resultatet att bollen studsade hela vägen in i mål till 2-4.

Ett bra exempel på det dåliga fokus som IFK Vänersborg visade upp i första halvleken. Martin Röing sa inför matchen att IFK tränat på bra under veckan med sikte på World Cup och inte på den här matchen, och det visade sig nog både i form av sega ben och dåligt fokus.

Matchen dog efter intensiv första kvart

Fem mål i matchen efter en dryg kvart spelad, men sen dog tempot i matchen. IFK hade de bästa chanserna under resten av halvleken men Jonas Persson gjorde en bra match i Vetlandas mål samtidigt som IFK:arna sikten var något felkalibrerade. I den andra halvleken var IFK det spelförande laget från start, men Vetlanda gjorde halvlekens första mål med en man mer på banan när Erik Ivarsson rundade IFK-försvaret och sköt in 2-5 från ganska långt ut i vänsterläge.

Christoffer Fagerström ville inte vara sämre han och på passning från Henric Eriksson avancerade han fram mot målet och dunkade in 3-5 i nättaket från straffområdeslinjen. Resten av matchen blev ganska svängig och lagen bytte chanser med varann, och vi fick även se en olycklig knäskada på Pontus Blomberg i Vetlanda som kolliderade med assisterande domaren och det såg inte alls bra ut, tyvärr.
IFK skapade en del chanser och skott utifrån men Jonas Persson gjorde fina räddningar och blev väl något av en matchvinnare för smålänningarna. Även Vetlanda hade en del chanser och halvchanser, bland annat räddade Mattias Andersson ett friläge från William Sjöberg.

Korrekt IFK-mål bortblåst

IFK Vänersborg gjorde 4-5 med ett par minuter kvar sedan Joakim Hedqvist frispelat Robin Lundqvist som kallt placerade in bollen – men då hade domaren blåst av spelet och efter en stunds dividerande kom man fram till att målet inte skulle vara godkänt utan att IFK skulle få frislag istället. Assisterande tränaren Marcus Sixtensson Ottosson sammanfattade det bäst: ”Det är polsk riksdag där ute!”.

Sammantaget en jämn match mellan två jämnstarka lag, och det blev tillfälligheter som avgjorde den här tillställningen till slut. Vetlanda spelade stundtals bra i offensiven och försvarade sig bra, och det gjorde även IFK men man kom inte riktigt upp i normal nivå och såg lite sega och ofokuserade ut, inte minst i första halvlek. IFK tappade Petter Andersson i slutet av första halvlek då han fick känning av sin skada och inte spelade mer under matchen.

I Vetlanda var Joakim Andersson vass och i IFK var det Henric Eriksson som var mest aktiv under matchen och var även inblandad i alla tre målen. Även Robin Lundqvist gjorde en pigg insats som anfallare.

Matchrapport

Matchbilder