IFK-förlust i Västderbyt

pk0727

Emil Viklund - tvåmålskytt mot Villa

IFK Vänersborg lyckades inte vinna derbymatchen mot Villa Lidköping trots att man hade ledningen med 3-2 när det återstod en kvart. Men under slutdelen forcerade Villa in fyra raka mål, och när slutsignalen ljöd så var det bortaseger med 6-3.

Ett resultat som absolut inte speglade matchen som var betydligt jämnare än så, och det var också väldigt besvikna IFK-are efter matchen.

Besviket IFK

– Det är jämnt hela matchen, men vi får ingenting med oss idag. Vi har varken marginalerna eller domarna på vår sida, sa en riktigt besviken IFK-tränare Stefan Karlsson.

Målvakten Darvid Borvall var lika besviken han och gjorde också samma analys av matchen.

-Vi har inte alls marginaler med oss idag. Villa däremot har flyt framför mål och sätter de lägen de får. Hade vi varit utspelade hade jag inte sagt något, men vi är minst lika bra som de, så därför känns det extra tungt så här efteråt, menade David.

Vänersborg gjorde som ni förstår återigen en bra match, framförallt den första halvleken. De hade ett stort spelövertag och skapade också en hel del lägen. Bland annat så hade man åtta hörnor men det var endast en som gav utdelning. Det var när Emil Viklund satte en låg hörna till 1-0.

-Vi skulle självklart haft med oss mer från den första halvleken, tyckte Stefan Karlsson.

Det var inte ens IFK-ledning i paus utan Villa lyckades kvittera i slutminuterna. David Karlsson gjorde målet, och det var när IFK hade två man på utvisningsbänken.

Efter paus jämnade spelet ut sig, och Villa jobbade sig in i matchen. Man tog också ledningen redan i tredje minuten, när en IFK-försvarare tappade bollen rätt på Johan Esplunds klubba som bara hade att lägga in den i öppet mål.

IFK tappade dock inte modet efter det snöpliga målet utan jobbade på och med två mål mitt i halvleken hade man vänt på tillställningen igen. Först slog Emil Viklund in en hörnretur, och sedan satte Jocke Hedqvist ett friläge, fantastiskt fint framspelad av Martin Röing.

Så långt såg det alltså bra ut för IFK, men tyvärr så återstod den sista olycksamma kvarten.

-Det är klart att Villa jobbade sig in i matchen i den andra halvleken, och jobbade även till sig marginalerna, men vi ska inte släppa till sådana lägen som vi gör utan vi måste kunna spela av matchen, menade Stefan Karlsson.

Tim Persson slog in kvitteringen till 3-3 med ryggen mot mål, och Martin Johansson satte en hörna.

-Deras kvittering är ett riktigt flytmål, att han råkade stå precis där bollen kom. Det var ju vi som skapade chanserna och skulle gjort målen, menade David Borvall.

På övertid kom också ytterligare två mål, och speciellt Villas 5-3 mål blev omdiskuterat. Villa rensade undan en IFK hörna och bollen hamnade hos Tobias Backman som kom från utvisningsbåset i misstänkt offsideläge. Helt ren med Borvall satte han den säkert.

-Mycket tveksamt domslut, sa Stefan Karlsson och ruskade på huvudet. Det var ju vi som skapade chanserna på slutet och gick för kvittering, och så kommer detta mål i stället.

Lars Fall gjorde sedan också 6-3 på hörna i slutsekunden.

Bara två hörnmål

Ska man sammanfatta matchen så gör IFK återigen en bra insats och är minst lika bra som Villa. Skillnaden är effektiviteten framför mål. Ska IFK vinna sådana här jämna matcher så måste man förvalta sina målchanser på ett bättre och effektivare sätt. Det speglades ganska så tydligt när man bara sätter två hörnmål på 15 försök. Villa statistik var två mål på sju hörnor, med andra ord, dubbelt så effektivt.

Närmast väntar Kungälv borta och sedan Kalix hemma nästa fredag, och då får vi hoppas att IFK har ställt in siktet lite bättre.

-Kungälv och Kalix är det minsta jag tänker på nu. Denna förlust kommer att svida ett tag. 6-3 är helt missvisande, avslutade Stefan Karlsson.

-Det är ju dessa matcher man vill vinna, så just nu känns det väldigt surt, avrundade  målvakten David Borvall.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Matchbilder: 

TTELA:s direktrapport

Radio Vast intervju med Ilari Moisala

Bandypuls Höjdpunkter från matchen