IFK-förlust i det viktiga mötet med Hammarby

IFK Vänersborg fick inte alls till det i hemmamötet mot Hammarby, utan förlorade den viktiga matchen med 2-5. Tyvärr blev det inte den revansch som hemmakillarna hade hoppats på efter den tunga förlusten mot Villa.

IFK Vänersborg fick inte alls till det i hemmamötet mot Hammarby, utan förlorade den viktiga matchen med 2-5. Tyvärr blev det inte den revansch som hemmakillarna hade hoppats på efter den tunga förlusten mot Villa. Utan man får lägga en ännu tung förlust på sina axlar och ska sanningen fram så gjorde inte IFK någon bra match.

-Jag är oerhört besviken på vår insats, fruktansvärt besviken till och med, sa Ari Holopainen irriterat efter matchen. Efter en sådan här förlust får vi verkligen rannsaka oss själva och vi måste förstå att man får inget gratis i bandy, fortsatte Holopainen.

Man kan förstå Aris irritation, för det var ingen bra bandymatch över huvud taget som de drygt 800 på läktarna bjöds på. Hammarby gjorde allt för att dra ner på tempot och lyckades också bra med det, och man fick även hemmakillarna att gå i den fällan.

-Vi måste ha bättre fart på vårt spel, både i defensiven och framåt, men idag hade vi inget av det. Det kändes som att vi inte vågade helt enkelt.

Den första halvleken kan vi lämna för den var nästan helt intetsägande. IFK inledde med tre snabba misslyckade hörnor, där ingen av dem ens blev till skott mot mål. Och det tog nästan tjugo minuter innan någon av målvakterna fick röra bollen.

Lagen lyckades dock göra var sitt mål i mitten av halvleken. 1-0 till IFK genom Adam Herou-Löf som gled igenom och avslutade inte helt otagbart för Hammarby-målvakten Filip Mörkdal.

Kvittering kom i anfallet efter då Simon Blomqvist tog bollen med handen och det dömdes straff för sabotage. Kasper Milerud satte straffen säkert bakom Anders Svensson.

Inför den andra halvleken fanns det ändå förhoppningar på läktarna att IFK skulle komma upp ett snäpp och med bättre fart kunna åka ifrån gästerna från Stockholm.  

Nu blev det inte så utan matchen fortsatte i stort sett i samma lunk. Skillnaden var den att Bajen kom allt högre och högre upp i banan. De skapade inte speciellt mycket men de få lägen de fick tog man tillvara på.

Niklas Gifting gjorde 1-2 med ett bra skott rakt framifrån. Denna ledning kvitterade sedan Niklas Holopainen med matchens bästa prestation. Hemmalaget fick tag i bollen och efter en snabb omställning släppte Adam Herou-Löf bollen snyggt bakom ryggen till Holopainen, som fick två skott-försök innan kvitteringen satt.

Trots denna kvittering med en kvart kvar att spela fick inte hemmakillarna spelet att lyfta utan Hammarby avslutade med tre raka mål. Kasper Milerud slog in trean från höger kanten.

Det fjärde målen satte Axel Jansson i öppet hemmamål efter en fin framspelning från Axel Adeheimer. Och det avlutande 5-2 målet slog Robert Rimgård in på hörna i slutminuten.

Ännu en tung förlust för IFK, och särskilt när Hammarby är ett lag som vill vara med och slåss om slutspelsplatserna.

-Hammarby är ju inget jättebra lag och sådana här matcher ska vi vinna här på vår hemmaplan, menade Ari Holopainen. Men det finns inga genvägar utan jobbet måste göras.

Är ni helt enkelt inne i en formsvacka?

-Nej formen finns där. Det är nog skallen som inte riktigt är med oss. Vi måste tillsammans komma ur det här, för vi kan ju spela bandy, avslutade Ari Holopainen.

Text: Svante Johansson

Foto: Jorge Moreno