IFK föll mot Villa

Efter två raka segrar för båda lagen tidigare under helgen var det upplagt för ren final av Vänercupen mellan Villa och IFK Vänersborg på söndagen. Villa började matchen i högt tempo med mycket hög press, och det syntes tydligt att omställningen mellan att möta defensivt försvarande lag som Gripen och Kungälv till att möta offensivt försvarande Villa ställde till problem för IFK.

IFK fick inte igång spelet utan slog för många felpassningar och tappade för mycket boll, vilket gjorde att Villa kunde ställa om på IFK gång på gång. Försvaret klarade dock av det ganska bra inledningsvis, men åt Daniel Anderssons soloåkning med avslut precis nere vid stolproten kunde varken backlinjen eller Mattias Andersson göra särskilt mycket.

Villa ägde första halvleken

Det första halvleken ägdes av Villa som gång på gång hittade ytor på kanterna med flipp eller öppnande passningar, och IFK fick mest ägna sig åt försvarsspel. När IFK sedan anföll blev anfallen korta, mycket tack vare ett kompakt och aggressivt Villaförsvar.

2-0 kom genom Mattias Johansson via ett anfall på kanten och inspel framför mål, medan 3-0 kom på en något tveksamt dömd straff när Daniel Andersson åkte in i en klunga med fem IFK-spelare och ramlade.

Flera av Villas mål kändes för enkla och berodde mycket på att IFK:s mittfält inte fick stopp på Villaspelarna högre upp i planen. Som när Jesper Eriksson relativt ostörd fick åka fram till straffområdet, sikta och skjuta in 4-0.

IFK repade mod runt halvtidsvilan

I slutet av halvleken fick IFK igång sitt spel lite bättre och fick även utdelning när Johan Koch snurrade upp Villaförsvaret och lade in 4-1. I den andra halvleken inledde IFK som man avslutade den första, bättre, och Emil Viklund smekte fram en fin passning till Nils Berner som kom fri och rullade in 4-2.

Närmare än så kom IFK dessvärre aldrig. Villa gjorde matchens två sista mål genom ett par individuella prestationer och fastställde slutresultatet 6-2 till Villa, som således även blev segrare av Vänercupen 2013. Båda lagen hade chanser att göra fler mål, men skärpan framför mål var dålig från båda lagen sista tjugo minuterna, där även tempot sjönk avsevärt och spelare från båda lagen surnade till och delade ut efterslängar.

Guldfavoriter

IFK Vänersborg som saknade Alexander Zitouni och Petter Andersson gjorde sin svagaste match i turneringen men fick säkerligen också en hel del svar av den här matchen på vad de behöver jobba vidare på fram till Svenska Cupen nästa helg. Villa vann välförtjänt och ser onekligen ut som de stora SM-guldfavoriter de är.

Mer om matchen:

> Matchrapport

> TTELA.se