IFK föll i jämnt derby

Trots att det länge bara skiljde ett mål mellan lagen kunde Villa till slut ta en klar seger med 5-2 i Vänerderbyt.

IFK Vänersborg startade matchen piggt och hade bland annat ett rungande skott i stolpen av Ilja Grachev efter tio minuters spel. Inte helt ologiskt tog IFK också ledningen när Niclas Nyqvist tog emot en passning från Ilja Grachev centralt, gjorde resten själv och avslutade med ett skott i bortre krysset.

Efter målet tog Villa över taktpinnen i matchen och tvingade Vänersborgsspelarna att lägga stort fokus på försvarsspelet, vilket man gjorde bra. Något vidare offensivt spel fick IFK dock inte till då Villa satte hög press och tvingade fram misstag och felpassningar. Ett sådant misstag ledde till hörna för Villa som Christoffer Edlund stänkte upp i nättaket. 

Mot slutet av halvleken kom Vänersborg in i matchen lite bättre och totalt sett gjorde man en bra första halvlek där resultatet i paus blev 1-1. I andra halvleken syntes det direkt att Villa ville gå ut och göra ett ryck från start men IFK stod emot bra även om Villa skapade en del farliga chanser när de anföll i hög fart. De lyckades dock inte få hål på en storspelande Kimmo Kyllönen i IFK-målet, inte ens när Christoffer Edlund fick ställa sig och skjuta straff redan efter 2-3 minuter av den andra halvleken. 

När Tim Persson vispade in en retur från nära håll i 56:e minuten kunde inte ens Kimmo göra något åt det, och resten av halvleken var det hårt Villatryck mot IFK Vänersborgs mål, men gästerna lyckades freda sig väl och när det bara återstod en dryg kvart av matchen var ställningen fortfarande 2-1 till Villa och känslan var att Villas press avtagit och IFK kommit in i matchen och börjat skapa lite mer. Det var nära ett par gånger om runt Villas mål efter att IFK radat upp ett gäng hörnor på kort tid, men bollen ville inte in.

Istället kunde Villa och Christoffer Edlund kontra när IFK låg på för kvittering, och ur nästan ingen vinkel alls gjorde Edlund som han brukar göra; upp med bollen stenhårt i nättaket och 3-1 till Villa. Edlund gjorde sedan 4-1, återigen på hörna, och ni kan nog gissa vid det här laget var det skottet satt någonstans. Adam Herou Löf stack emellan med ett hörnmål till 4-2 med bara minuten kvar att spela, innan Albin Thomsen i matchens sista anfall gjorde 5-2 när IFK-försvaret inte var riktigt med efter avslag.

Totalt sett en solid defensiv insats av IFK Vänersborg, en blekare offensiv insats mot ett Villa som också försvarade sig mycket bra matchen igenom.

— Jag tycker vi gör en riktigt bra första halvlek, vi skapar många lägen och har två stolpskott, sedan är andra inte lika bra, säger Kimmo Kyllönen i Sportbladet Plays sändning efter matchen. Kimmo som har målsättning klar för sig och laget inför de sista två grundseriematcherna:

— Vi ska åka upp till Bollnäs på fredag och ta två poäng och säkra en kvartsfinalplats, så är det!

Den matchen spelas på fredag kl 19.00 på Sävstaås IP.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson