IFK fick jobba för 5-4 segern mot Rättvik

Historiskt målvaktsmöte mellan far och son. Pappa Anders Svensson i IFK och sonen Anton i Rättvik. Lillebror Oskar gjorde mål på pappa.

Rättvik fick något av en drömstart när Rasmus Plan kontrade in 0-1 på en passning Rinat Shamsutov redan efter 3:23. Upprinnelsen var en misslyckad hörna från IFK.

Niklas Holopainen kvitterade på straff efter att Samuel Baatz blev hakad och så var ställningen 1-1 efter sjutton minuter.

Jesper Hjelm slog in 1-2 på tennis en hörna, två och en halv minuter efter kvitteringen.

Hemmalaget styrde som väntat spelet och möttes ett tätt försvarsspel. Efter ledningsmålet kom Rättvik mer och mer upp i banan. IFK hade svårt att ta sig igenom och det blev mycket av solokörning i ett för lågt tempo.

Matchen tog fart när först Marcus Kumpuoja kvitterade till 2-2 efter trettiosex minuter. Snabb replik igen från Rättvik. Oskar Svensson gjorde mål på pappa Anders och 2-3. Inte nog med att sonen Anton i målet gjorde det svårt IFK. Oskar passade på att bli historisk med att göra mål på pappa inför hans nya hemmapublik.

Niklas Holopainen ordnade en ny kvittering strax efter det och han hade en chans att göra ett hattrick när han tog hand om en straff i slutminuten av första halvlek. Straffen sköt han utanför och missade att ge IFK ledningen för första gången i matchen utan ställningen i paus var 3-3.

– Vi var inte nöjda efter första halvlek. Vi visste att de att de skulle spela med lågt tempo och att vi inte får gå med  i det men det gjorde vi. Vi pratade om det i halvtid och sa att nu måste vi hitta tillbaka till vårt spel men det gjorde vi inte i andra heller riktigt, säger Juho ”Lippi” Liukkonen.

Tidigt i andra halvlek var det dags för straff nummer tre för IFK. Niklas Holopainen hakades upp och Juho Liukkonen skickade in den med kraft i nättaket till 4-3. Hemmalaget i ledning efter fyrtiosju minuter.

– Ari sa att det var min tur och det var skönt att sätta den, säger ”Lippi”.

Det blev ett stiltje i matchen efter det. IFK försökte men kom inte i genom gästernas försvar som höll ihop det väl. Framåt hotade de inte mycket.

Joakim ”Kimmen” Johansson fick en praktträff på hörna i sjuttioåttonde minuten till 5-3 och det blev lite lugnare för IFK utan att imponera.

Det blev spännande in i det sista. Rättvik reducerade i nittionde minuten genom Alfred Rustas. Närmare än så kom inte gästerna.

Det blev vinst för IFK utan att imponera, skyttet avgjorde med två straffmål och ett på hörna.

– Vi försökte at hålla högt tempo men när de hade rätt mycket boll och drar ner tempot så blir det svårare. De fick mål i sista minuten så det blev ändå lite nerver. Men, men det är två poäng och det är lika mycket värt oavsett vad vi vinner med, avslutar Liukkonen.

857  varpå plats i Arenan.

Nästa match är bortaderbyt mot Villa Lidköping på fredag kväll.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno

Match Bilder