IFK DAMLAG

-

IFK Vänersborg lanserade nyligen nyheten att föreningen åter skall ha damlag i sin verksamhet. En stor- och långsiktig satsning har påbörjats med siktet inställt på allsvenskt spel redan till nästa säsong. Senast IFK hade damlag i seriespel var på 80- och början av 90-talet, och idag är glädjen stor att föreningen nu breddar sin verksamhet till att inkludera även en elitsatsning även på damsidan. -Jag är idag mycket glad över att IFK nu beslutat sig för att starta ett damlag igen. En satsning som jag helhjärtat ställer mig bakom och stödjer, och många med mig. IFK har med sina duktiga och engagerade ledare byggt upp en jättefin flickverksamhet  de senaste åren och som växer kraftigt. Att nu tjejerna får möjlighet att spela vidare med sin moderförening även på seniornivå och slipper att söka sig till annan klubb är verkligen bra, säger Leif Fredriksson.

Leif är starkt förknippad med Vänersborgsklubban. Idag driver hans söner Richard och Jonas företaget, som en gång grundades av hans bror Alf. Tillsammans med Hanssonbil, Lensnow och ICA Kvantum är det just Vänersborgsklubban som möjliggjort denna satsning på ett damlag redan till säsongen 2020-21. Andra sponsorer har också tidigt deklarerat sitt intresse och överlag är tongångarna mycket positiva till IFK och dess nya satsning. 

Legendariske IFK-ledaren Sven-Olof Strand är idag exalterad över att IFK återigen får damlag i sin verksamhet. -Jag tycker det är fantastiskt roligt,  och det känns som en nystart för föreningen och på det personliga planet har jag underbara minnen från min tid som ledare för damlaget. Vi hade en härlig stämning, och roligt tillsammans. Det började med att jag åkte runt till gymnasieskolorna i Vänersborg för att berätta om vår verksamhet. Vi fick flera flickor som genast ville börja spela och de var  engagerade och duktiga. Sedan fick vi väldigt duktiga nyförvärv till våra lokala tjejer som verkligen lyfte laget ytterligare som landslagsmeriterade Maria Karlsson som öste in mål för oss under sina år i klubben. Sedan när Lena ”Olga” Carlström kom till IFK, med sin rutin, och gav försvaret stadga med sin styrka och med sin mycket starka ledarskap blev vi riktigt bra, säger Sven-Olof Strand.

-Jag bodde i Stockholm på den tiden och blev värvad till Trollhättan och TIF för att spela allsvensk fotboll. Det var 1987 och eftersom jag också  spelade bandy tidigare så blev det att jag började spela för IFK Vänersborg samma år. Jag minns tillbaka på den tiden med glädje. Vi hade ett gott gäng som hade roligt tillsammans och spelade bra. Jag är  positiv till IFK:s satsning och det är generellt viktigt och bra att damidrotten fortsätter att utvecklas och satsas på, säger tidigare IFK-stjärnan Lena ”Olga” Carlström, som utöver IFK-bandyn även satt med i Västergötlands Bandyförbunds damkommittén gneta Johansson (som då hette Fredriksson) var en av flera framträdande spelare från de egna leden som började med bandyn under gymnasietiden. – När jag började var vi bandytjejer ett gott gäng med stor kämpaglöd och engagemang, oavsett vilken nivå vi låg på spelmässigt. Med tiden blev vi bra och jag minns tillbaka på den tiden med glädje. Underbara ledare också som var toppen, säger försvarsklippan Agneta Johansson, som förövrigt har sin son Joakim ”Kimmen” Johansson i A-laget, också han en försvarsklippa. 

-Jag brukar säga till ”Kimmen” att det inte är konstigt att du skjuter så oerhört bra och hårt som du gör. Det är ett arv från mamma Agneta som hade ett jättebra skott, avslutar Sven-Olof Strand, med ett skratt.

IFK Vänersborg stod för flera fina säsonger i dåvarande division II och skulle spelat allsvensk bandy 1991-92, i samband med serieomläggning från Svenska Bandyförbundet då laget tvingades lägga ner på grund av IFK.s ansträngda ekonomi.  Nu kommer vi att återigen få se ett damlag i IFK Vänersborg som spelar allsvensk bandy redan nästa säsong. Mycket glädjande.

 

 

text: Niklas Thonander