Högdramatiskt derby mot Villa Lidköping slutade 6-6

Tolv mål i en svängig och underhållande match med flera slumpartade mål där IFK visade stark moral.

IFK hade ledningen med 4-1 och 5-3. Villa Lidköping vände och ledde med 6-5 innan Juho Liukkonen kvitterade på volley efter en hörna. En poäng för Vänersborg som aldrig gav upp trots att Villa dominerade andra halvlek och fick med sig ett par enkla mål som när Joakim Andersson träffade en motståndare och bollen rullade förbi en chanslös Kimmo Kyllönen.-

Publiken i Lidköping som var 3353 personer hade nästan inte kommit på plats när Villa Lidköping satte 1-0 på straff efter tre minuter genom Martin Johansson. Hemmalaget tryckte på för mer mål och Kimmo Kyllönen fick göra ett par fina räddningar samtidigt som IFK försvaret hade det jobbigt och föll lång ner i eget straffområde.

Plötsligt fick Jesper Öhrlund ett läge och revs ner. Straff för IFK som Joakim Johansson dundrade in i krysset till 1-1. Det gav energi och två minuter
senare sprätte Niclas Nyqvist in 1-2 och av bara farten fyllde Emil Viklund på med ett snyggt skott till 1-3.

Då hade det bara spelats tretton minuter av matchen och IFK hade fått en bra utdelning på sina lägen.

Matchbilden blev efter det förändrad då Villa Lidköping inte fick någon fart i sitt spel utan IFK hade bra kontroll även om laget låg onödigt djupt i försvarsspelet. Omställningsspelet från gästerna var gång på gång bra och det var också de som utmanade.

Joakim Johansson fick ännu en gång en utmärkt träff när han på lagets tredje hörna satte 1-4 som också var ställningen efter första halvlek. IFK  var mycket effektiva i sina avslut.

Så långt hade IFK genomfört en näst intill perfekt halvlek.

Andra delen av matchen hade gästerna svårt att komma upp i banan och utmana hemmalaget som laget lyckades med i den första halvleken. Det var mycket Villa Lidköping och ett IFK som fick slita och försvara sig långt ner på egen planhalva. Mycket jagande och lite eget anfallsspel blev det för de blåvita.

Johan Koch gjorde ett konstmål när han från liten vinkel lyfte in 5-3 sextio minuters spel. Efter det så gjorde Villa Lidköping tre raka mål på nio minuter.

– Det är starkt att komma tillbaka när de gör 6-5 och det är tio minuter kvar, tycker assisterande tränaren Jesper Larsson. En poäng borta mot Villa Lidköping måste vi vara nöjda med.

Ett par hörnavslut från IFK var det som var närmaste mål när matchen stod och vägde.

– Vi förtjänar de målen vi gör, säger Jesper Larsson. Vi slavar offensivt och vi skall vara lite mer taktiska när vi leder med 4-1 och 5-3. De skall inte kunna kontra på oss som de blev vid en del tillfällen.

Vänersborgs insats var bra och med tanke på att det var ett derby borta i Lidköping där det inte är lätt att vinna. Precis som senast mot Hammarby fanns det en vilja och ett samarbete inom laget som lovar gott med mer glöd i laget än tidigare.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno