Heroisk upphämtning bakom IFK-poäng

Det var storfrämmande i Arena Vänersborg på onsdagskvällen - Mesta Mästarna Västerås SK. De grönvita gick tidigt fram till 4-0-ledning, men innan slutsignalen ljöd hade Vänersborg efter en heroisk upphämtning kvitterat till 5-5.

Redan efter 25 sekunders spel frestade Emil Viklund VSK-målvakten Henrik Kjellsson med ett hårt och lurigt skott, men sedan var det Västerås för hela entrépengen.

Och smällarna kom slag i slag för hemmalaget som inte alls såg påkopplat ut.

– Ingen av oss var med från början, de fullständigt sköljde över oss, sa Jesper Öhrlund, anfallare i IFK.

– Vi blev rädda och backade hem, var passiva och fick panik, konstaterade Ari Holopainen, IFK-tränaren. 

Först nätade Tobias Holmberg efter försvarsslarv, sedan Daniel Johansson på straff – en mycket tveksam sådan! – och därefter Martin Landström.

Då hade bara dryga kvarten spelats och matchen kändes avgjord (0-3), efter halva den första halvleken var den det definitivt (0-4).

Trodde i alla fall de flesta (1163) på läktarplats i Arena Vänersborg.

Det är nämligen inte särskilt många lag som plockar upp ett fyramålsunderläge mot Mesta Mästarna.

IFK spottade dock upp sig fram till pausvilan utan att för den skull skapa särskilt många heta målchanser. Den bästa hade Jesper Öhrlund men en VSK-försvarare hann emellan och styrde bollen till en resultatlös hörna.

Men när matchuret passerat 40 minuter hände plötsligt grejer med positiva förtecken för IFK.

Joakim ”Kimmen” Johansson bombade in en hörna till 1-4 och strax efter satte Emil Viklund 2-4 efter ett fint lyft från Johan Koch.

– Vi knöt verkligen näven och kom tillbaka, menade Jesper Öhrlund. 

Stärkt av de två snabba reduceringsmålen i slutet av den första halvleken intensifierade Vänersborg jakten på ytterligare fullträffar i andra.

Och chanser saknades minsann inte.

Jesper Öhrlund fick en perfekt passning efter fin uppåkning av Robin Lundqvist men sköt över och Emil Viklund hade en hörna där bollen låg och snurrade på mållinjen.

I stället för 3-4-reducering skickade Magnus Joneby in en veritabel kanon efter frislagsretur och uppförsbacken var monumental för hemmalaget.

Men i det läget plockade samtliga spelare fram klätterskorna och inledde en upphämtning som sällan skådats.

Johan Koch blev frispelad av Emil Viklund med kvarten kvar att spela och gjorde 3-5. När så Jesper Öhrlund äntligen fick utdelning efter en hel räcka matcher av motigheter jublades det högt i Arenan. Inte minst han själv.

– Jag har haft så många chanser men bollarna har helt enkelt inte trillat dit. Nu lossnade det och det känns så skönt, sa Jesper som också fixade kvitteringen i slutsekunderna.

Johan Koch svarade för en kraftfull genomåkning till vänster och spelade in bollen till en helt fristående Jesper Öhrlund som kunde vispa upp bollen i nättaket.

Sedan blåste domaren Jacob Sulasalmi av matchen och resultattavlan visade smått ofattbara 5-5.

– Det har varit en tung säsong och det har märkts på hela laget, därför är det så himla skönt för varje poäng vi kan ta, menade tvåmålsskytten Jesper Öhrlund med poängen i Lidköping i lördags också i färskt minne.

Tränaren Ari Holopainen var djupt imponerad av sitt manskap.

– Jag är helt slut så här direkt efter matchen. Vilken moral grabbarna visar upp!

Smolk i glädjebägaren dock – Jesper Öhrlunds lillebror Robin kolliderade med VSK:s Martin Landström i slutminuterna och hjälptes av isen med en befarad hjärnskakning.

Därmed är hans medverkan i fredagskvällens viktiga hemmamöte med Broberg Söderhamn kraftigt i farozonen.

Text: Toni Andersson

Foto: Jorge Moreno