Hemmaseger i Annandagsderbyt

Annandagsderbyt mellan IFK Vänersborg och Gripen Trollhättan blev den match som alla hoppats på.

Kamp och stundtals riktigt tufft spel på isen, bra tryck och stämning bland de 3710  personerna i publiken, och jämnt, spännande och ovisst ända in till den 96:e minuten.

Att det var hemmakillarna i IFK som tog hem segern med 3-2 (2-0) var en stor lättnad både för laget och alla runt omkring, supporters, ledare och alla andra, och det gick inte att ta miste på spelarnas lättnad efter matchen.

-Skönt, det är bara så skönt att vi vann, sa Adam Blomster.

Ilja Grachev höll med men menade också:

-Det är få förunnat att få spela en sådan här match och att få vinna och det inför sin hemmapublik, det är stort, sa Ilja.

Det är egentligen inte så mycket att säga om matchen, utan det var lättnaden efter segern som det handlade om i IFK Vänersborg denna dag. Men en snabbsummering kan ändock göras.

IFK inledde bäst och hade bra fart på skridskorna inledningsvis. Men en kvart in i matchen började Gripen ta över mer och mer av spelet. Trots detta så var det hemmalaget som tog ledningen efter en knapp halvtimma.

Backen Hugo Nyman bröt igenom Gripen försvaret och spelade Niclas Nyqvist som förlängde till Linus Hagman, som pangande in ledningsmålet.

IFK gjorde sen också 2–0 i halvlekens sista sekunder när Ilja Grachev tog vara på en hörnretur och vispade in bollen i mål.

Andra halvlek började som den första slutade. Hemmalaget IFK lite mer organiserat medan gästerna från Trollhättan mer solokörde och skapade lägen utifrån det.

Adam Herou-Löf gjorde sedan 3-0 till hemmalaget när han sick fritt lägen cirka 20 meter från målet, och med en bra träff blev målskytt.

Så långt såg allt bra ut för IFK, men Gripen var långt ifrån ofarliga i sina attacker. Med 20 minuter kvar fick man straff som Adam Rudell slog, men Max Sundeius i hemmamålet gjorde en fantastisk räddning. Tyvärr så blev det retur som Johan Esplund var först på och han kunde knoppa in reduceringsmålet. William Arvidsson slog sen också in en hörna till 3-2 och IFK Vänersborg var i brygga!

Nu lyckades dock hemmalaget reda ut stormen, och hålla undan till den efterlängtade segern, detta  efter åtta raka förluster.

-Fantastisk match och fantastiskt att vi fick bryta trenden med en seger, sa Ilja Grachev.

Smög det sig inte på någon känsla att matchen höll på att glida er ur händerna som de två senaste förlusterna, när Gripen kom närmare?

-Nej den känslan fanns aldrig, sa Ilja säkert. Det går inte att beskriva hur det är att få spela en sådan här match, men det går utanför allt annat. Få göra detta med klubben som ligger en så varmt om hjärtat som IFK gör, det är bara fantastisk.

Känslan var den samma hos Adam Blomster.

-Jag tycker det var en fantastisk match att få spela, och jag hoppas att detta kan vara ett trendbrott för oss.

Ja lättnaden var stor denna afton hos IFK Vänersborg. Men man får inte njuta för länge av segern för om två dagar är det match igen mot Edsbyn borta, följt av Villa hemma på fredag. Två nya tuffa utmaningar.

-Det här är sport, sa Ilja Grachev. Det är bara att köra på och i Elitserien är det tuffa matcher varje gång.

-Bara in bubblan igen sa Adam Blomster, mycket nöjd över derbysegern.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson – Jorge Moreno – Mikael Larsson