Hemmapremiär mot Sandvikens AIK på fredag

Det blir en match i Arenan utan publik.

Efter IFK:s taktiskt väl genomförda match i lördags mot Motala – vinst med 3-1 – är det dags för säsongpremiär på hemmaplan fredag kväll. Motståndare är ett av Sveriges mest meriterade bandylag Sandvikens AIK, som leder maratontabellen och som blivit svenska mästare nio gånger (senast 2014).

För IFK blir det på flera sätt intressant att möta SAIK i år. En orsak är att det i IFK finns ett nyförvärv från Sandviken, Edvin Isaksson. En annan orsak är att i SAIK finns nyförvärvet från Kungälv Niklas Holopainen, son till IFK-tränaren Ari Holopainen.

I november förra året vann SAIK i Arena Vänersborg med 5-2. För IFK var bortamötet roligare, vinst med 4-3.

SAIK har som alla andra lag haft en lång försäsong och hann med elva matcher under hösten. Det blev sex vinster, en oavgjord och fyra förluster med en målskillnad på 52-46 (i genomsnitt per match ungefär 5-4). Mesta målgörare var Hannes Edlund (11), Daniel Berlin (9) och Niklas Holopainen (8).

När elitserien startade förra veckan var det Sirius som tog emot SAIK. Slutresultatet blev 5-4(!) till SAIK efter bl a fyra mål i fasta situationer – Hannes Edlund två straffar och Daniel Berlin två hörnor. Om man skall döma av den matchen och av träningsmatcherna kan det bli målrikt i Arena Vänersborg. Med ett starkt försvar och kämpaglöd kan IFK förhoppningsvis hindra SAIK att göra sina fem genomsnittliga mål.

Det ser bra ut i truppen det är bara Hugo Andersson som inte är spelklar, ljumskarna har krånglat och han ligger efter träningsmässigt.

– Vi var spända inför Motalamatchen och vi gjorde en fulländat taktisk insats, säger Ari Holopainen. Vår nivå var bra och jämn över hela matchen.

Nu blir det en helt karaktär på matchen, mer köra och då gäller det att vi vågar spela ut. Vi har fortfarande med oss den fina känslan från segern borta mot SAIK i ett mycket pressat läge i slutet förra säsongen.

–  Jag har sett Sandvikens alla matcher och jag vet att vi har en bra chans.  Vi skall vara beslutsamma och vara bra defensivt. Jag är övertygad om vi får det att stämma så lyckas vi vinna. Det är jag 100% säker på, säger Ari Holopainen.

Text: Jan-Erik Ehne och Bengt Israelsson
Foto: Mikael Larsson