Hedqvists hattrick sänkte Edsbyn


Edsbyn kom till Arena Vänersborg som serieledare efter fem raka segrar på fem spelade matcher. IFK Vänersborg å sin sida kom från säsongens första seger mot Gais i förra omgången.

Tempofattigt

Det blev en avvaktande första halvlek från båda lagen, och energinivån kändes låg både på isen och på läktaren. IFK tog tag i taktpinnen medan Edsbyn tätade till defensiven. Framåt handlade mycket om lyft och genomåkningarna från båda lagen. Christoffer Fagerström hade en fin genomåkning för hemmalaget, men det var Simon Jansson som fick utdelning på en stark uppåkning och ett perfekt skott i krysset i den åttonde minuten.

Chansmässigt var det övertag IFK i den första halvleken, även om de riktigt heta målchanserna var få tack vare ett mycket tätt Edsbynförsvar. Närmast mål var Christoffer Fagerström och Henric Eriksson som två gånger kom i andravåg och sköt men träffade stolpen båda två, innan Joakim Hedqvist på ett frislag från strax utanför straffområdet kunde skjuta in kvitteringen 1-1 i den 27:e minuten.

Fagerström drev upp tempot

Även Edsbyn och Simon Jansson hade ett stolpskott i den första halvleken. Som sagt, det var ett ställningskrig och ganska lågt tempo i den första halvleken, men lågt tempo kan man inte beskylla Christoffer Fagerström för att ha – med halvminuten kvar av första halvlek fick han bollen på vänsterkanten av Johan Koch, åkte ifrån allt och alla och rakade in 2-1 under Erik Persson.

Sett till målchanser och matchbild en rättvis hemmaledning, IFK skapade lite mer än Edsbyn som hade svårt att få upp farten.

Matchen tände till

I den andra halvleken tände både matchen och publiken till rejält. IFK drog på sig två utvisningar och en (till synes ganska billig) straff – som Jonas Edling förvaltade till 2-2 – under de första tio minuterna i andra halvlek, och Edsbyn delade ut ett par fula smällar utanför spelet som ledde till upprörda känslor i båda lägren.

IFK Vänersborg visade sig dock vara det lag som klarade av att hålla huvudena kalla bäst, även om Edsbyn hade det spelmässiga övertaget efter Edlings straffmål.

Dubbelt Hedqvist

Målen stod däremot IFK Vänersborg för under återstoden av matchtiden, till att börja med genom Joakim Hedqvist som fick kalasträff på hörna i den 77:e minuten och gjorde 3-2. Hedqvist visade sedan styrka och beslutsamhet när han två minuter senare plockade ner en lyra, blev fasthållen av Fredrik Åström i straffområdet men slet sig loss och sköt med ryggen mot mål in 4-2.

I slutet av matchen urartade händelserna på isen igen, när Joakim Svensk blev avblåst för hög klubba i IFK:s straffområde varpå tumult med många spelare från båda lagen uppstod. I kalabaliken åkte Svensk på två utvisningar – en för olämpligt uppträdande och en för våldsamt slag vilket gav rött kort. Johan Skatz i IFK blev också utvisad i samma situation, men bara i tio minuter.

Fagerström spikade igen Hälsingekistan

Ett irriterat Edsbyn förmådde aldrig att hämta sig ifrån det utan fick istället se Christoffer Fagerström sprinta förbi Fredrik Åström, runda Erik Persson och lägga in 5-2 i 95:e matchminuten – välförtjänt då ”Fager” bara någon minut tidigare hade ett fint läge att avgöra framspelad av Robin Lundqvist, som Erik Persson räddade.

När nästan tio minuters tilläggstid var spelad så blåste domaren signalen som förkunnade att IFK Vänersborg vunnit sin andra raka match och sin första hemmamatch för säsongen.

Kollektiv insats

IFK stod för en stark kollektiv insats där försvarsspelet var mycket bra, och man hade tålamod i offensiven mot Edsbyns ömsom packade defensiv, ömsom höga press. I spelarväg var Petter Andersson riktigt pigg i offensiven och stabil i defensiven, och även Christoffer Fagerströms och Joakim Hedqvists insatser var matchavgörande. Plus även till Johan Skatz som gör ett utmärkt försvarsarbete i det tysta varje match.

Läs mer:

Matchbilder

Matchrapport

SR.se – Intervju med Fagerström

TTELA.se

TV4 Väst

Aftonbladet: Hedqvist sänkte gamla klubben

Bandypuls.se: ”En stor, jävla katastrof”

Matchbilder

Foto: Patrik Karlsson