Hans ”Gucko” Jansson har avlidit efter en tids sjukdom

En bandyartist och publikfavorit har gått bort.

Hans ”Gucko” Jansson kom till IFK Vänersborg 1973 samtidigt som Håkan Olsson och Peter Nilsson kom till klubben från Katrineholm. Västeråsaren ”Gucko” berättar om övergången i IFK:s jubileumsbok när klubben fyllde 100 år.

– Jag visste inte så mycket om staden än att de hade ett bandylag som hette Vänersborg IF. Så jag trodde det var dit jag hade gått. Jag fick jobb som speciallärare på landstinget och chefen där var ordförande i VIF. Så han berättade att det var IFK jag skulle spela för.

Ett uttalande som i mycket beskriver hans självdistans och humor. Han fick andra människor på gott humör och alla hans skrönor och berättelser lockade till många skratt.

”Gucko” var med och tog upp IFK i högsta serien efter minnesvärd avgörande match i Katrineholm där Vetlanda besegrades 1975. Han skrev historia när han gjorde IFK första mål i högsta serien mot just Västerås. Laget åkte ur direkt men gick upp igen 1982 med ”Gucko” i laget.

Hans ”Gucko” Jansson var en virtuos med klubban, hans dribblingar var makalösa och han var en riktig lirare som publiken älskade. Målgörare, framspelare och en spelare som kunde underhålla publiken med sitt sätt att agera. Han satte målrekord i näst högsta serien under en säsong, ett rekord som stod sig länge. ”Gucko” blev årets IFK spelare 1977.

Efter den aktiva karriären fortsatte han som ledare för IFK. Tillsammans med Per-Axel ”Paj” Josefsson var de en legendarisk ledarduo under många år. Slavdrivaren ”Paj” och taktikern ”Gucko” passade bra ihop och hans kontakter i Bandysverige hade IFK stor nytta av. Det blev många år i IFK:s omklädningsrum där många spelare och ledare har fått ta del av hans entusiastiska och sympatiska sätt.

Han var också ledare för IFK:s fotbollslag tillsammans med Morgan Lööv under en tid.

”Gucko” hade en stor förmåga att prata med folk och bli lyssnad på och han var en uppskattad och roande föreläsare där han använde roller som spelare hade inom bandy till att översätta i andra sammanhang.

Han delade ut pris som matchens lirare sett med hans ögon under flera säsonger.

Hans ”Gucko” Jansson lämnar efter sig många fina IFK minnen.

Text: Bengt Israelsson