IFK - Hammarby

Hammarby kommer till Arenan på Trettondagen

Det skiljer en poäng mellan lagen till Hammarbys fördel så det är en viktig match för båda lagen.

Efter ett riktigt stormigt bortamöte mot Motala, där vindarna gjorde det svårspelat så är det gott att nästa match spelas inomhus i hemmaborgen för IFK. En poäng blev det efter en krigarinsats av IFK som slet trots vidriga yttre förhållanden. Matchen slutade 2-2 efter ett snyggt mål av Emil Viklund till 0-1 och en praktträff på hörna från Joakim Hedqvist till 2-2.

Adam Giljam i Hammarby är avstängd i tre matcher och missar matchen i Vänersborg.

En av de första klubbarna i Sverige att ägna sig åt bandy var Hammarby och startåret var 1905. Mycket har naturligtvis hänt sedan dess med både bandyn och Hammarby.

Tio gånger har Hammarby varit i SM-final och i det åttonde försöket 2010 erövrades mästartiteln. Tre år senare var det dags för den andra finalvinsten.

Därefter har det varit lite bergochdal-bana både sportsligt och ekonomiskt. Hammarby är en av de klubbar som ännu inte fått elitserielicens för nästa säsong (Vänersborg finns i samma grupp).

I maratontabellen för bandyns högsta serie ligger Stockholmslaget på sjunde plats. I årets serie tillhör Hammarby mellangruppen och har väl inte haft samma flyt som under de närmast föregående säsongerna. Kanske är ett av skälen att Vänersborgsbördige Christoffer Fagerström flyttade från Hammarby till Bollnäs den här säsongen.

De främsta målskyttarna hittills i Hammarby är Ted Bergström (nyförvärv) och Adam Gilljam. Tränare är Stefan Karlsson, som ju hade samma uppgift i IFK Vänersborg för några år sedan.

Det finns stor anledning att tro att spelare, tränare och ledning i Hammarby redan nu längtar till nästa säsong (om nu ekonomin ordnas). Hösten 2020 skall nämligen en hall stå klar i Gubbängen och då kan laget lämna utomhusträning och -spel på Zinkensdamm.

När IFK Vänersborg i höstas gästade Zinkensdamm blev det förlust med 5-2 efter 4-0 i halvlek. Hammarby gjorde då tre mål på mindre än fyra minuter och tre av de fem målen tillkom på hörnor.

Efter den matchen kunde följande läsas i Dagens Nyheter:”Vänersborg, som inledde säsongen starkt – – – startade matchen hyfsat men vek ner sig för lätt.”

Matchen börjar 16:00.

Text: Jan-Erik Ehne och Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno