Halv revansch för IFK


Johan Koch, matchens lirare för kvällen. Foto: Patrik Karlsson

 

Den stora revanschen blev till en halv revansch för IFK Vänersborg när man mötte Villa-Lidköping i det andra av årets västderbyn. Matchen slutade nämligen oavgjort 3-3, efter att lagen turats om att vara i ledningen. Slutresultatet speglar också ganska så väl händelserna, och de flesta av de 3462 i publiken tyckte nog också att det var ett rättvist resultat.

-Det var en jämn match, och eftersom det är vi som kvitterar på slutet så är det bra. Det är i alla fall skönt att få med sig en poäng, även om jag tycker att vi inte har marginaler med oss, menade IFK:s tränare Stefan Karlsson.

Med marginaler emot sig syftade Stefan på ett par offside avblåsningar som var väldigt tveksamma, och även en straffsituation som mycket väl kunde varit straff. Å andra sidan hade Villas David Karlsson en träff i stolpen och en i ribban, så det kändes väl egentligen ganska så jämnt även där.

-Jag tycker ändå det känns tufft att vi inte får med oss någon av de situationerna.

Det var annars en ganska så avvaktade inledning av matchen, och egentligen var hela första halvleken ovanligt försiktig för att vara ett derby. Lagen gjorde var sitt mål innan pausen, och båda efter hörna. För Villa var det Martin Johansson som slog till, och för IFK var det en hörnvariant där Robin Öhrlund var den som petade in bollen.

-Jag tror Villa väntade att vi skulle mosa på i inledningen, men båda lagen ville vårda bollen, och det kanske blev lite avvaktande spel, höll Stefan Karlsson med om.

Efter paus lyfte matchen och Villa klev på lite mer, och alla trodde nog på ledningsmål när David Karlsson blev ren med Borvall i IFK-målet. Karlsson lyfte dock bollen i ribban och i anfallet efter var det istället IFK som tog ledningen. Nikita Ivanov drev upp bollen och spelade via Johan Koch till Jocke Hedqvist som enkelt kunde sätta ledningsmålet.

Matchen fortsatte därefter i ett bra tempo och det kändes ganska så stabilt för IFK. Men några utvisningar skulle återigen vända matchen till Villas favör.

Först åkte Emil Viklund ut och då passade Johan Esplund på att runda hela IFK-försvaret och lyfta in 2-2 i burgaveln. Därefter var det Pavel Bulatovs tur att äntra utvisningsbåset och då tog det bara 23 sekunder för Villas Daniel Andersson att panga upp bollen i krysset till 2-3. Båda målen kom inom loppet av 103 sekunder.

-Jag är lite besviken, sa Johan Koch efter matchen. När vi har 2-1 känns det som att vi ska vinna, men vi gjorde ju aldrig 3-1, utan släppte in Villa i matchen igen. Lite surt känns det faktiskt att vi inte vann.

Oavgjort blev det ju ändå till slut och det var återigen ett hörnmål från IFK:s sida, denna gång signerat Sergei Lomanov. Sergei sköt dock inte direkt utan vände runt ett varv och lyfte in bollen med en backhand, en lite udda hörnvariant.

-En poäng känns väl ändå helt okey nu när vi kvitterar på slutet. Det hade såklart varit riktigt illa om vi istället förlorat med 3-2, tyckte Johan Koch. Johan som har varvat upp rejält nu i sin nya roll som anfallare, och han har varit en av de tongivande IFK-spelarna nu på slutet.

-Det har gått bra och jag känner mig i bra form. Jag är i grunden en offensiv spelare så anfallet eller offensivt mittfält spelar inte så stor roll. Jag trivs bra på båda positionerna.

Många bra i IFK ikväll och den nykomponerade backlinjen med Simon Blomqvist som libero fungerade bra.  Offensivt var Nikita Ivanov och Johan Koch de två som hade mest fart och syntes mest.

44 Nikita Ivanov

-Jag tycker vårt försvarsarbete är bra och vi hjälps åt hela laget att försvara oss. Hur som helst så var det skönt att få med sig en poäng inför julen och att vi också får ta med oss en bra prestation, sammanfattade Stefan Karlsson.

Elitserien tar nu återigen ett uppehåll och nästa match för IFK är annandagsderbyt borta mot Gripen.

-Vi får samla kraft under julen för matcherna kommer ju väldigt tätt efteråt, sa Johan Koch, som kommer att fira julen i Sundsvall.

-Ifjol firade vi julen i Vänersborg, men i år ska vi ta oss norrut några dagar. Det ska bli kul att träffa släkten, och att barnen får träffa sina kusiner. Stefan är i Söderhamn så jag får åka med honom tillbaka till Vänersborg så jag inte missar derbyt, sa Johan Koch och han önskade samtidigt en riktigt God Jul. Detsamma säger vi.

 

 

Text: Svante Johansson; Foto: Patrik Karlsson.

Bandyplay – highlights

TTELA

Radio Väst

Radio Skaraborg

Matchrapport

Matchbilder Foto: Patrik Karlsson