GAIS – IFK Vänersborg 1-2 (0-0)

IFK Vänersborg gjorde ett par förändringar i laget jämfört med förlustmatchen mot Kungälv – Petter Andersson ersatte Olle Sundin och Nils Berner ersatte Andreas Eriksson, som fortfarande har problem med handleden.

Bra försvarsspel från båda lagen

Motståndarna Gais kom från två raka förluster mot Västerås och Edsbyn, och har tvingats förlägga sina hemmamatcher till Ale Arena pga isbrist i Göteborgsområdet. Sett till förutsättningarna gjorde Gais det bra inledningsvis.

IFK Vänersborg tog dock initiativet i en ganska hafsig matchinledning, där både lagen bytte bollinnehav men hade svårt att skapa målchanser – mycket tack vare bra försvarsspel från båda lagen, ska sägas.

Kochs skott spräckte nollan

Det var IFK Vänersborg som hade flest chanser, inte minst när Christoffer Fagerström trampade igång eller när Joakim Hedqvist kom i skottläge. Bästa målchansen i första halvlek hade däremot Gais när ett inspel från kanten nådde Pavel Bursakov som blev helt fri men rakade bollen utanför målramen.

Första halvleken förblev mållös och det syntes att det var en del nerver hos båda lagen, det slarvades en del i både anfallsspel och försvarsspel. I andra halvlek drevs tempot i matchen upp ett par snäpp, inte minst tack vare Johan Kochs fina 0-1-mål där han från straffområdeslinjen fick på ett bra skott som satt perfekt vid bortre stolpen.

Hedqvist spädde på med tvåan

Knappt tio minuter senare tog Christoffer Fagerström fart igen, rundade Gais-laget och hittade Joakim Hedqvist framför mål som sköt in 0-2. Gais kunde reducera en kort stund senare när Eric Claesson lite för enkelt fick komma i skottläge och sätta 1-2 i krysset.

Resten av matchen blev ett ställningskrig där Gais jagade kvittering och kom nära, och där IFK också hade chanser att punktera matchen men inte lyckades träffa rätt med skotten. Matchen blev också grinig i andra halvlek, men trots utvisningar och större ytor för Gais att anfalla på så kunde IFK hålla undan och sjunka ihop av lättnad på isen när domaren blåste av matchen.

IFK höll en ledning

För det var inte bara två poäng och säsongens första seger som den här matchen gällde – det handlade också om att jaga bort hjärnspökena som börjat få fäste bland IFK-spelarna efter att man tappat ledningar fyra matcher i rad. Idag tog man ledningen och höll undan, vilket säkerligen kändes oerhört skönt.

Spelmässigt var matchen ingen höjdare, men det kompenserades med råge av kämpaglöden där alla spelare jobbade stenhårt i 90 minuter. Christoffer Fagerström var återigen otroligt rapp och stark i offensiven och i försvaret var Richard Wallin Kamperin en jätte.

Stor eloge till Älgarna, Fredaxklubben och de andra IFK-supportrarna på plats som höll igång och hejade fram laget under hela matchen, och fick det att låta som att IFK hade hemmamatch! #stolthet

Mer om matchen:

Elitrapport.se

TTELA:s liverapport

TTELA

GP

GT/Expressen