Förlust och utslagna ur SM-slutspelet

-

IFK Vänersborg förlorade den fjärde kvartsfinalen mot Västerås med klara 2-6, och därmed är Västerås klara för semifinal. Förlusten för IFK Vänersborg innebär tyvärr att man är utslagna ur SM-slutspelet och att årets säsongen är över.

-Det är tungt just nu, sa IFK tränaren Ari Holopainen efter matchen. Jag hade inte väntat mig att det skulle ta slut i kväll utan vi var inställda på en match till. Men Västerås var storleken större än oss idag och de styrde egentligen matchen från minut ett till nittio.

Västerås kändes tyngre och IFK fick aldrig riktigt chansen att komma in i matchen. Var ni helt enkelt trötta idag efter det tuffa spelprogram som varit?

-Vi var inte trötta fysiskt. Inte så som vi åkte skridskor den sista kvarten. Men vi kanske var mentalt trötta, och lite tagna av stundens allvar, menade Holopainen. 

Västerås tog kommandot direkt och ledde med 2-0 redan efter tolv minuter. Magnus Joneby gjorde det första efter att hemmalaget inte lyckats rensa undan efter hörna, och tvåan var ett lågt skott från Joel Engström. Så långt i matchen var VSK bra och IFK kom först in i matchen efter en halvtimmas spel, och man fick till ett litet tryck den sista kvarten.

Styrkta av den avlutande delen före paus så fanns det förhoppningar att hemmalaget skulle kunna åstadkomma något efter paus, men av det blev det inget. Martin Landström gjorde 3-0 efter drygt tre minuter och det blev ganska så avgörande. När Mikael Olsson sedan gjorde 4-0 tog IFK timeout. I anfallet direkt efter timeouten reducerade IFK genom Emil Viklund med ett snyggt skott i nättaket, men VSK replikerade blixtsnabbt och 40 sekunder senare gjorde Martin Landström sitt andra mål fram till 5-1 och matchen var avgjord.

-Alla ville idag och alla försökte, men det räckte inte. Vi hade många fina lägen men vi var helt enkelt inte där idag, sa Ari Holopainen.

Ted Bergström gjorde 6-1 innan Robin Lundqvist avslutade målgörandet med matchen snyggaste mål. Robin solo körde förbi några VSK-försvarare innan han stannade upp och drog till med en rökare i krysset. En riktigt snygg avslutning av IFK inför de 1762 personerna på läktaren.

Därmed är IFK Vänersborg säsong över, och man kan konstatera att i år var första gången sedan 2015 IFK fick spela mer än tre matcher i slutspelet och det är såklart ett steg framåt.

-Jag har analyserat vår säsong många gånger redan och jag tycker att vi tagit både ett och två steg framåt. Jag är nöjd över helheten med säsongen, även om det känns väldigt tungt nu, sa Ari Holopainen, och fortsatte.

-Det är många av de yngre spelarna som tagit stora steg. Robin Öhrlund till exempel som har tagit ett stort ansvar och drivit laget. Felix Callander och Viktor Hjelm som kommit in nu på slutet och gjort det väldigt bra. Nicklas Nyqvist som kom från allsvenskan har också klarat steget till elitserien fint.

Så ni kan ta ytterligare steg uppåt i tabellen med detta laget.

-Det tror jag, sedan tycker jag att det är bra med lite nytt in i truppen så att man får in nya influenser utifrån. Vi har en bra mix i vårt lag med spelare mellan 19 och 41 år, och många av dessa har inte nått sin fulla kapacitet ännu.

Vad händer nu?

-Nu ska vi vila lite och andas. Jag hade gärna spelat vidare men vi får lyfta på hatten för Västerås, som var bättre än oss. Det känns oerhört tungt just nu, men om ett tag börjar man allt att fundera på bandy igen, avslutade Ari Holopainen.

Stort Tack för årets säsong säger vi från IFK:s kommunikationskommitté.  

 

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Bandyplay – Highlights

Elitrapport – Matchfakta