Förlust mot Vetlanda

Vetlanda – IFK Vänersborg 9-4 (5-3)

Mikko Lukkarila på språng efter bollen.

IFK Vänersborg åkte till Vetlanda med en 7-2-seger från hemmamötet i bagaget, men det blev en tuff resa i Småland sett med blåvita ögon. Trots att det började väldigt bra.

Den första halvleken bjöd inte på mindre än åtta mål, och lagen bollade ledningen mellan varandra. Vänersborg inledde med att ta kommandot tidigt. Väldigt tidigt.

– Det var en svängig halvlek. Vi gör mål redan efter 30-40 sekunder, och då hann ändå Vetlanda med en målchans innan det, säger tränare Stefan Karlsson när bussen precis har börjat rulla hemåt på fredagskvällen.

Johan Koch ordande den tidiga noteringen i målprotokollet från snäv vinkel, och innan matchuret hunnit ticka i fem minuter hade Vetlanda redan kvitterat och Joakim Hedqvist återtagit ledningen till IFK. Därefter följde dock tre raka mål för hemmalaget, och ställningen i paus skrevs till 5-3, efter att även Vänersborgs Alexander Zitouni noterades för ett mål.

I den andra halvleken fick de 1434 i publiken vänta till minut 71 innan nästa nätrassel. Då prickade Joakim Hedqvist sitt andra, den här gången efter en hörna, och IFK fick kontakt för ett ögonblick.

– Vi är på gång där när vi gör 5-4 och känner att nu jäklar kan vi göra något av det här. Men sen gör de 6-4 strax efteråt och då blev det uppförsbacke igen. Vi försöker satsa framåt, men det gör att dem i stort sett får frilägen hela tiden i slutet, säger Stefan.

När domaren blåste av stod det 9-4 på tavlan, och IFK-tränaren tvivlar inte kring vad det var som gick fel den här kvällen.

– Ur min synvinkel är det kanske 20-25 minuter av matchen som vi spelar bra, men i övrigt var vi riktigt dåliga i försvaret. Vi blir långa och jobbar, men jobbar på fel sätt. Det är hela laget som brister i försvarsarbetet och Vetlanda leker rätt friskt med oss faktiskt. Det är vår sämsta försvarsinsats den här säsongen, även om vi förstås inte ska ta i från Vetlanda att de är skickliga.

Förlusten innebär att IFK ligger kvar på åttondeplats, vilket innebär slutspel. I och med att Broberg/Söderhamn också gick poänglösa i kväll ligger de fortsatt fyra poäng bakom med två matcher kvar. Och med tanke på att målskillnaden är +26 i blåvitts favör ska det mycket till för att kvartsfinalspelet ska vara hotat.

– Det handlar kanske inte så mycket om placeringen i sig, men vi vill inte gå in i ett slutspel med den här känslan. Nu ska vi se till att spela riktigt bra i de sista två matcherna, säger IFK-tränaren, som samtidigt ger betyget icke godkänt till alla, såväl spelare som ledare, efter kvällens insats.

Noterbart var även att Vetlandas Patrik Johansson, med ett förflutet i IFK Vänersborg, satte ett äkta hattrick i första halvlek, varav minst ett av målen höll riktigt hög klass.

För IFK-spelarna väntar nu ett träningspass under lördagsförmiddagen inför hemmamatchen mot Tillberga på söndag.

– Efter träningen sätter vi oss ner och tar ett riktigt teoripass, vi har en hel del saker att titta på. Sen ska vi knyta näven och köra på riktigt bra i de två sista omgångarna, säger Stefan Karlsson.

Grundseriens sista hemmamatch lär sprudla av revanschlust. Kom och heja fram IFK i Arena Vänersborg på söndag kl. 15.00!

 

Foto: Patrik Karlsson

 

Mer om matchen:

TTELA

TTELA – Stefan Karlsson om matchen

Elitrapport – Matchlogg

Sveriges Radio P4 Väst

Bandypuls – höjdpunkter från matchen