Förlust mot Västerås med 4-3 i en jämn match

Västerås var i ledningen en gång och det räckte till en bortaseger.

Precis som i förra matchen tog IFK ledningen efter 1.07 när Ilja Grachev med en knackskott satte 1-0. Exakt samma start som senast mot Vetlanda, på sekunden.

Västerås kvitterade till 1-1 genom Robin Andersson som tog ett snabbt avslut från ganska nära håll. Han fick en liten yta och med sin fina teknik tog han vara på det läget i den 11:e minuten.

Ilja Grachev gav hemmalaget ledningen när han på en hörna gjorde 2-1. Han stod som siste skytt på högerhörnan om han brukar göra och fick fritt skottfält. Skottet gick mellan benen på VSK:s målvakt Henrik Kjellson. Målet kom efter femton minuters spel.

Ny kvittering av VSK på straff till 2-2. Säker straffskytt var Joel Engström. Kasper Sandgren, den unge talangen tog sig igenom IFK försvaret och drogs ned.

Det hände mycket på tre minuter för efter kvitteringen tog IFK ledningen igen. Nu var det Emil  Viklund som träffade rätt på ett inspel från Samuel Baatz till 3-2 i 22:e minuten.

Innan första halvlek var över så kvitterade Robin Andersson igen när han på volley slår in bollen, fri bakom IFK. försvaret. Snyggt mål och återigen bevis på Robins fina teknik och förmåga att snabbt ta vara på lägen men inte helt godkänt agerande av hemmalaget när det var i slutminuten av halvleken och 3-3 i paus.

Det var en tempofylld första halvlek där IFK ofta kom med bra fart och delaktighet i anfallsspelet. Båda lagen var aktiva och ville framåt.

Västerås tog ledningen för första gången i matchen när Magnus Joneby med ett skott från distans satte 4-3.  Det var ett bolltapp på mitten som öppnade upp för gästerna sju minuter in på andra halvlek.

Hemmalaget tryckte på och fick till flera hörnor som gick på mål men Henrik Kjellson tog hand om skotten. VSK höll ihop laget bra och fick ut IFK på kanterna så det blev inga riktiga lägen framför mål. Framåt var gästerna farliga med många spelare involverade. De fick matchen dit de ville.

Västerås kvittering i slutminuten av första halvlek och ledningsmålet i början av andra halvlek blev avgörande i en spelmässigt jämn match. IFK hade sexton hörnor och ett mål så det saknades inte möjligheter.

– Det var ingen jätteprestation från vår sida, vi leder hela tiden i första och så gör vi inga mål i andra. Det fungerar inte riktigt för oss, det hackar lite och defensiven är lite smårörig. I andra känns det bättre, säger Emil Viklund. Det hade behövs att någon hörna satt för annars skapar vi inte mycket. Vi hade några ströchanser, det var lite segt från vår sida över lag hela matchen. Vi ger det en chans i andra halvlek men vi orkar inte få in bollen, tycker Emil.

Vänersborg saknade Juho ”Lippi” Liukkonen kom inte spel, han var förkyld.

Nästa match för IFK är på annandag jul då Frillesås kommer till Arenan.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno