Förlust mot Hammarby

IFK Vänersborg jagar fjärdeplatsen i tabellen och hemmaplansfördel i kvartsfinalerna, medan Hammarby jagar seriesegern. Att matchen gällde mycket för båda lagen syntes och det var högt tempo från start. Hammarby satte hög press men IFK spelade sig ur den bra.

Miss av IFK
Tyvärr skulle Hammarby få en tidig ledning efter en sällsynt försvarsmiss från IFK:s sida. Martin Röing stack på en offensiv utflykt, hans passning bröts och vikariande vänsterbacken Henric Eriksson uppfattade inte situationen tillräckligt fort så Markus Kumpuoja fick öppen gata från 40 meter och satte säkert 0-1.

Ju längre den första halvleken led, desto mer tog IFK Vänersborg över taktpinnen och skapade flest och bäst målchanser. Hammarby hölls effektivt borta från IFK:s straffområde med undantag för ett bra läge för Patrik Nilsson som dock avslutade tamt. IFK å sin sida skapade många målchanser och fick till slut utdelning när Christoffer Fagerström hittade Robin Lundqvist, som rundade sin back och knackade upp bollen i nättaket.

Hedqvist gav IFK ledningen
IFK fortsatte att föra spelet och fick Hammarby att bli grinigare och grinigare, vilket resulterade i ett par utvisningar. En av dessa kunde Joakim Hedqvist utnyttja genom att fånga upp ett eget inspel från kanten och lägga in bollen i öppet mål till 2-1.

Hemmalaget hade god kontroll på matchen i den första halvleken, Hammarby växlade mellan hög press och extremt djupt försvarsspel men IFK flyttade boll och spelare bra och kom ändå till målchanser. Detta samtidigt som man höll gästerna borta från de farliga lägena runt egen planhalva.

Den andra halvleken inleddes med större bollinnehav av Hammarby som uppenbarligen bestämt sig för att sätta mer tryck i grejerna, men man kom inte till några riktiga målchanser. Inte förrän Ulf Einarsson och Markus Kumpuoja samarbetade på ett lyft och Kumpuoja kunde stänka in kvitteringen.

Marginalerna på gästernas sida
IFK gjorde här sin sämsta period i matchen, med mycket bolltapp och felpassningar och ett par missade frilägen från Patrik Nilsson, och det tvingade Stefan Karlsson & Co att ta en timeout. Någon effekt av den fick man inte, istället fick man se marginalerna vara på Hammarbys sida sista halvtimmen. Det började med att Andreas Eriksson blev frispelad men valde att avsluta alldeles för tidigt, och i stort sett direkt efter small det till bakom Pertti Virtanen när Patrik Nilsson till slut hittade nätet.

Kort därefter kom Nilsson återigen i skottläge och då satt 2-4 i IFK Vänersborgs mål. IFK reste sig dock starkt, fick ordning på spelet och pressade på bra sista kvarten. Man fick också till en reducering, ett litet konststycke där Henric Eriksson lyfte perfekt till Hedqvist som tog ner och på ett tillslag satte bollen i nättaket.

Blåsta på en straff
Därefter var det återigen marginalerna på fel sida för IFK Vänersborgs del. Emil Viklund stod för en enorm genomåkning och serverade Nils Berner en passning framför mål, men Berner nådde den inte efter tre försvarare hängde på honom och därefter körde honom in i målburen.

I anfallet efter straffsituationen med Nils Berner gör så Hammarby 3-5 och där avgjordes matchen. Patrik Nilsson gjorde sedan 3-6 på hörna i slutminuterna innan Andreas Eriksson var påpasslig framför Hammarbys mål och gjorde en brytning som gick i mål och fastställde slutresultatet 4-6.

Fjärdeplatsen inom räckhåll trots allt
Det var annars en jämn match där Hammarby hade lite mer flyt i de avgörande lägena, men sett till spelet kunde det slutat precis hur som helst. Pertti Virtanen räddade många bra lägen för Hammarby i andra halvleken, och även Joakim Hedqvist verkade heltänd i den här matchen. Fagerström och Henric Eriksson förtjänar också plus. Förlusten innebär att IFK Vänersborg nu är två poäng efter Västerås och Edsbyn i jakten på fjärdeplatsen, med bättre målskillnad än Edsbyn och samma målskillnad som Västerås.

Förutsättningarna inför avgörande på tisdag är alltså enkla: Om Västerås och Edsbyn förlorar mot Villa respektive Sandviken samtidigt som IFK Vänersborg vinner mot Vetlanda, så kommer IFK Vänersborg att sluta fyra i tabellen.

Läs mer:

Matchrapport

SR.se – Intervju med Henric Eriksson

TTELA.se

 Matchbilder