Förlust men fall framåt i Lidköping

Det var öppna spjäll i Lidköping på fredagkvällen, båda lagen bjöd på fartfylld offensiv bandy men där hemmalaget i slutändan tog hem segern med 9-6.

Manfallet var stort i IFK Vänersborg inför vad som med rätta kan kallas årets tuffaste match – Villa Lidköping på bortais. Lukas Forsström avtjänade sista matchen på sin avstängning, Emil Viklund är som bekant långtidsskadad och även Adam Blomster och Mikko Lukkarila saknades den här kvällen. Det gjorde att juniorerna Isac Stolt och Vincent Mayborn samt comebackande Richard Wallin Kamperin, som spelade sin första elitseriematch sedan 2018, klev in i laget och fick mycket speltid.

Trots de svåra förutsättningarna klev IFK Vänersborg ut och inledde matchen piggt. Villas offensiva stjärnor hölls i schack och man vågade samtidigt utmana Villas försvar när chansen bjöds. Efter 20 minuters spel var ställningen 1-1 sedan Villa tagit ledningen på hörna och Linus Hagman kvitterat efter fint förarbete av Markus Kumpuoja.

Men att möta Villa på bortaplan är som sagt inte helt enkelt utan Villa drog upp tempot sista kvarten av första halvlek och kom i våg efter våg, och även om IFK försvarade sig väl så är Villa inte sällan kliniska när lägena väl dyker upp. Innan den första halvleken var färdigspelade hade Villa gått ifrån till 6-2, där IFK:s reduceringsmål gjordes av Juho Liukkonen på hörna.

Christoffer Edlund utökade tidigt i den andra halvleken till 7-2 men därefter reste sig IFK Vänersborg upp, visade god moral och stod för en riktigt fin andra halvlek där man gång på gång sårade Villas vanligtvis snortäta försvar. Villas seger var aldrig hotad men Hagman och Holopainen gjorde med sina två mål vardera i andra halvlek att hemmalaget aldrig riktigt kunde slappna av.

Förlusten till trots var kvällens match ett fall framåt jämfört med matchen mot Frillesås och det finns många positiva bitar som Vänersborg kan ta med sig till matchen hemma mot Rättvik på tisdag.

– Om vi jobbar vidare på det vi gör i andra halvlek här idag med högt bolltempo och aggressiva i försvarspelet så kommer vi ta två poäng mot Rättvik, slår Linus Hagman fast i Bandypuls sändning efter matchen.

Text: Daniel Johansson Silvereld